Som la llet

Alba Padró i Arocas

Assessores sense remuneració

-

Fa dies que llegeixo coses a la xarxa i em quedo amb els ulls com a plats, la boca oberta i una sensació molt extranya m'envaeix.

-

Jo de la lactància en trec poc suc en forma de diners. Us rendeixo comptes perquè ens entenguem: el paquet més gran és el que trec dels cursos i les xerrades i tot i així no en faig més de 10 a l'any. Un altra part que em remuneren és la provinent del curs FEDALMA on-line i la formació a Doulas Con-ciencia. I una petita part de visites a domicili que faig quan el meu horari familiar i laboral m’ho permeten, n’he fet dues en 10 mesos. Com podeu entendre jo no visc de la lactància, tinc la meva feina i dedico les hores mortes i els forats a la lactància. A més sóc autónoma el que vol dir que com diu l’acudit faig mitja jornada: 12h cada dia mínim!

Certament dedico moltes hores a contestar mails, privats al FB, atendre el telèfon de consultes d’ALBA... I ho faig perquè vull, perquè m’agrada i perquè sóc assessora de lactància.

M'agradaria deixar clar abans de res què és una assessora de lactància perquè ho tinguem sempre present i per fer-ho copio les paraules d’Eulàlia Torras presidenta d’ALBA que ho va explicar fa una anys en un comentari en un bloc:

"Les assessores de lactància són dones que donen hores del seu temps realitzant activitats de voluntariat en associacions que desenvolupen serveis gratuïts de suport a dones que volen alletar, basats en l'ajuda mútua i el suport entre iguals. Es tracta d'una tasca associativa i de voluntariat no d'un treball remunerat, cobrar per ajudar a una mare en la seva lactància basant-se en un suposat " títol d'assessora de lactància " simplement és il·legal. La titulació de ASSESSORA l'atorguen les diferents associacions prolactancia als seus membres sempre que compleixin els requisits estipulats (experiència , formació , etc) i simplement vol dir que aquesta mare està autoritzada per l'associació a la qual pertany per coordinar serveis de voluntariat social dins d'aquesta associació"

Quan rebo remuneració pels meus serveis ho faig com IBCLC, en cap cas com assessora. I durant els anys que no vaig ser IBCLC si feia visites domiciliaries mai vaig rebre ni un cèntim.

Bé us preguntareu perquèho dic tot això, doncs perquè estic estupefacte deveure suposadesassessores demanant remuneració pels seus serveis, per resoldre consultes, pels seus vídeos... Mares que sovint tenen autoformació i experiència en lactància, que no em sembla malament però que penso sincerament que els caldria “crear-se” un títol, un nom, que no fos el d’assessora perquè com molt bé diu l’Eulàlia les assessores SOM VOLUNTÀRIES.

Com a assessora arribo fins un puc, m’explico, intento realitzar totes les tasques amb les que estic compromesa, si materialment no arribo no passa res però tinc mala consciència. Si no atenc una mare, si no dono resposta a un dubte, hi ha la possibilitat que la lactància d’aquella dona s’acabi. I entenc que la gent busqui ajuda de franc perquè tots estem malament de pasta i encara que la consulta de les que cobren sembli barata sovint en calen unes quantes per resoldre les dificulats. Perquè hi ha dubtes i dubtes! Sé que sovint són pocs els diners que demanen però cada un sap quina és la seva economia i sí que és cert que la llet artificial és més cara que una consulta però hi ha situacions desbordants on la raó perd la batalla.

La crisi i la necessitat ha aguditzat l’enginy de moltes i us repeteixo que no em sembla malament, però no podem anar totes sota la mateixa bandera perquè no fem el mateix i el que fem és confondre al personal. Quan es van començar a crear els grups de suport a la lactància al nostre país es va establir que les seves participants s'anomenarien assessores amb tot el que comporta i es van buscar un nom per diferenciar-se de les líders i les monitores de lactància de la LLiga de la LLet.

Potser ha arribat el moment de que us diferencieu, que les que veneu serveis de lactància tingeu un nom que no sigui el d'assessora perquè no és just ni per vosaltres ni per nosaltres. Estic tipa d'explicar a mares que em demanen (al telèfon d'ALBA) serveis que no oferim i no entenen perquè si hi ha assessores que accepten remuneració pels seus serveis.

*Fotos d'Alba Lactància.