Criatures 17/04/2019

Les 10 pedres

Anna Castells
2 min
Pedres

Fa uns dies que he estat provant un joc que em recomanaven fervorosament l'Oriol Ripoll i en Víktor Bautista i Roca cada cop que jo els parlava d'un joc que es diu "Les set pedres" i que m'encanta. Sí, un es diu set pedres i l'altre deu pedres... la vida és curiosa a vegades!

Després de sentir com es jugava, també el vam buscar al llibre " Els esports i els jocs populars i tradicionals de les Illes Balears" escrit per Francesc Amengual.

Era impossible no provar-lo, pintava molt bé!

Els esports i els jocs tradicionals de les illes balears

Després de jugar-lo seguint la normativa inicial de "Les deu pedres" i fer-ne algunes versions diferents, us explico les que crec que poden funcionar millor en un context familiar. La veritat, me l'imagino perfectament en festes d'aniversari o reunions familiars!

Aquí van...

Les deu pedres

Es fan dos equips de 5 jugadors cada un. Davant d'ells, es col·loquen 9 pedres fent una línia perpendicular (com a la imatge) a una distancia de 15-20 metres.

Sí, 9 pedres encara que el joc es diu 10 pedres... i té sentit.

10 pedres

A la senyal de sortida (Sus!!) totes les persones surten corrent endavant per intentar agafar una de les pedres. Aquella que es queda sense agafar-ne una és eliminada del joc. Es recol·loquen les pedres, se'n treu una, i es torna a començar. Cada ronda, s'elimina un jugador i una pedra.

Qui guanya la partida? L'equip que aconsegueix eliminar a l'altre, i que per tant es queda amb jugadors/es amb una pedra a la mà.

A partir d'aquí, hi ha moltes opcions de variants que poden ser interessants.

Altres maneres de jugar

  • Si volem influir en el component estratègic o el treball en equip: podem eliminar els equips i convertir la proposta en un joc individual, podem deixar pauses per decidir estratègia, que els eliminats puguin col·locar un parell de pedres en la zona que els convingui (dins dels límits marcats), que les posicions dels jugadors de sortida no estiguin fixades, podem buscar la manera que sigui possible salvar jugadors/es...
  • Si volem augmentar la velocitat de reacció i decisió en la tria de l'objectiu: es pot posar als jugadors d'esquena, col·locar les pedres en posicions canviants a cada ronda...
  • Si volem disminuir els riscos de caigudes o cops: podem jugar en una piscina amb pedres enfornsades o flotants, col·locar les pedres en paral·lel als jugadors de sortida i separar-les entre elles, les podem amagar per tot l'espai de joc...
  • Si volem canviar els objectes de joc: posaria sabates, peces de roba, pilotes de tenis amb números i segons la que agafessis et toca un regal de l'amic invisible determinat, globus amb aigua que puguin trencar-se i si això passa també t'eliminen,...
  • ...

Si me'n dieu més, les anem anotant!

stats