Criatures 29/08/2011

Quan comença l'escola... P3

3 min

Falten pocs dies per a que comenci el curs escolar. Per la majoria d'infants és un retrobament amb amics, professors, nervis, ganes o no de tornar... però si tenen una cosa en comú és que ja saben on van. Aquest matí pensava en els nens que comencen P3. Alguns potser han anat a alguna escola bressol, però molts d'ells és el primer contacte que tenen amb un medi escolar ja que han tingut la sort de poder compartir els primers anys amb la mare o la família. Hi ha algunes escoles que proposen un inici de curs que anomenen "període d'adaptació" similar al que es pot fer en algunes escoles bressol, però altres en canvi opten per fer anar els menuts durant tot l'horari escolar des del primer dia.

Què és el període d’adaptació? En algunes escoles proposen als pares que els petits comencin gradualment amb l'horari. Per exemple el primer dia van només una o dues horetes, el segon ja hi van tres... amb l'objectiu de minimitzar l'impacte que té per a nens tant petits estar tant temps en un lloc nou. Fer un període d'adaptació és costós tant per l'escola com pels pares. De fet el més còmode per les famílies és saber que des del dia X ja tenen els fills "guardats" unes hores de 9 a 13 i de 15 a 17 (o horaris similars). Un total de 6 hores diàries. El que hauríem de fer però és parar un moment a pensar en com els pot afectar als nens. Estem parlant de menuts de 3 anys (tot i que molts d'ells encara ni els han fet si han nascut a finals d'any) els quals per molt extravertits i sociables que siguin passen d'estar en un ambient conegut, segur i familiar a compartir 6 hores del dia (el 50% del seu temps desperts diari) amb estranys. Perquè siguem una mica lògics, per molt amables que siguin els mestres, bonica que sigui l'escola o il·lusió que tingui per començar el primer dia ha de ser ben difícil per un vailet separar-se del seu entorn de confiança per començar una aventura envoltat de persones que no coneix. Amb tot això no vull dir que el primer dia d'escola hagi de ser un drama per tots, ni molt menys. Cada individu és un món i reacciona de formes diverses que cal respectar. Si des del primer moment s'adapta al cole amb facilitat fantàstic però si no ho fa, plora, diu que no vol anar... no el jutgem! És perfectament normal i precisament perquè li costa més hem de mostrar-li més recolzament. No fem comparacions, no el ridiculitzem ni el fem sentir malament dient-li que no ha de plorar, i que ha de ser un nen fort i gran. No és cert, el més normal és que almenys durant uns dies trobi a faltar la mama, casa seva... Per tot això penso que és tant important que totes les escoles a P3 facin períodes d'adaptació almenys laprimera setmana.

Què podem fer des de casa? A molts llocs donen un llibre pels nens on s'explica l'historia d'un vailet que va a l'escola. Ho trobo una idea fantàstica per llegir-lo a casa i anar-s'hi familiaritzant. És important que participi en els preparatius: anar a buscar la bata, els colors, la motxilla... Si té germans més grans o cosins propers està bé que els hi fem un símil dient que anirà a l'escola igual que ells... Porteu-lo abans a l'escola, ensenyeu-li on és, si teniu oportunitat que conegui la seva mestra... Parlar-li sempre en positiu. Diem-li les coses bones que farà, el molt que aprendrà, que també hi jugarà... Expliquem-li com seran els seus horaris. Qui el portarà pel matí, si vindrà o no a dinar a casa, qui el recollirà... Tot canvi requereix el seu temps d'adaptació i començar l'escola és un canvi important pels infants. Tinguem paciència, comprensió i ja veure-ho com amb menys temps del que us penseu hi va encantat de la vida. Si t'agrada't aquesta entrada vota'ns als premis blogs catalans. Entra a www.stic.cat, registra't com a usuari i vota el blog "Pedra, Paper, Tisora" a la categoria d'educació. GRÀCIESwww.stic.cat

stats