Pedra, paper, tisora

Meritxell Almirall López

Treiem els bolquers?

Ha començat la calor i molts pares estaven esperant aquest moment per a iniciar "l'operació bolquer".

A quina edat ha de fer-se? De fet hi ha molta discrepància en aquest aspecte i el més lògic seria seguir el sentit comú i observar els petits. Tot i això cal tenir en compte que l'edat recomanada és a partir dels 24 mesos perquè és quan l'organisme físic i també la cognició dels vailets estan preparats.

Com ha de plantejar-se? És bo explicar-li al petit amb antelació. Dir-li que el proper divendres, per exemple, li treure'm el bolquer amb una actitud positiva però sense posar masses expectatives ni pressió en el nen. És bo que escollim uns dies en els queens sigui possiblepassar temps amb ell, en el que no tinguem cap esdeveniment o viatge llarg... i sobretot que no coincideixi amb algun fet especial pel petit com el naixement d'un germà, un canvi de domicili...

Com ho fem? Hi ha famílies que opten per utilitzar un orinal i altres per ensenya'ls a anar al lavabo dels grans. És qüestió de preferències. El que és important és que sigui accessible pel petit. Li direm que quan noti que té ganes de fer pipi ens avisi i l'acompanyarem ben ràpid perquè pugui fer-ho al lavabo. Les primeres vegades potser ens dóna la sensació que avisa un cop jas'ha pixat, però poca poc veure'm com ell mateix va regulant aquests temps.

I quan fa pipi al lavabo? Aquí si que és importantíssim celebrar-ho amb ell. Que se n'adoni que ens fa feliços a tots que estem contents. Això servirà per reforçar-lo i animar-lo a que continuï així.

I si es pixa a sobre? No l'hem d'escridassar, ni renyar. Siguem positius i tinguem paciència. No el fem sentir malament perquè el que hem d'aconseguir és que sigui una experiència agradable per ell. Si els estressem en aquest sentit hi poden haver complicacions mèdiques posteriors derivades d'aguantar-se les ganes voluntàriament masses hores.

kid_toilet_familiy_parents_bathroom.jpg Zoom

kid_toilet_familiy_parents_bathroom.jpg

 

 

 

I si triga més del normal? Plantegem-nos primer quina és l'edat normal. Com en tot, cada persona té un ritme de creixement diferent i cal veure quines són les raons reals de que no hi hagi un bon control d'esfínters.

I per la nit? El que es retira primer són els bolquers que du durant el dia però es segueixen mantenint els de la nit i migdiades, ja que mentre dormen és més difícil adonar-se'n. Quan veiem que ha passat un temps i que ja dominael tema durant el dia li retirarem els nocturns.

Qüestions pràctiques: avisem a la família que està aprop que li estem retirant els bolquers i que hiparticipin positivament. Portem a sobre sempre una bossa amb calçetes o calçotets de recanvi, tovalloletes i roba neta quan sortim fora. Tinguem al cap llocs on hi hagi lavabos accessibles facilment al voltant de les nostres sortides.

I sobretot molta paciència!

Fotografia: utilidad.com