Pedra, paper, tisora

Meritxell Almirall López

T'estimo!

D'aquí pocs dies arreu del món es celebra el dia dels enamorats.

14.jpg Zoom

14.jpg

Tot i que a casa nostra, el dia de l'amor per excel·lència és el 23 d'Abril, molts de vosaltres potser també us agrada gaudir de Sant Valentí d'una manera especial.

L'origen de la història de Sant Valentí comença en la Roma del segle III, època en la qual el cristianisme era perseguit. En aquest període també es prohibia el matrimoni entre els soldats ja que es creia que els homes solters rendien més en el camp de batalla que els homes casats perquè no estaven emocionalment lligats a les seves famílies.

És en aquestes circumstàncies quan sorgeix la figura de Sant Valentí, un sacerdot cristià que davant tal injustícia decideix casar a les parelles sota el ritual cristià d'amagat dels ulls romans.

Valentí adquireix força i renom en protegir als enamorats i afavorir noces secretes de gran prestigi en tota la ciutat. Assabentat d'això,l'emperador Claudi IIcrida a Valentíper veure'l. El sacerdot aprofita aquella visita per fer propaganda de la religió cristiana i convèncer a l'emperador perquè segueixi els passos de Jesús. Encara que al principi Claudi II es va sentir atret per aquella religió que els mateixos romans perseguien, els soldats i el propi Governador de Roma li van obligar a desistir i van organitzar una campanya en contra de Valentí.

L'emperador romà va canviar d'opinió i va ordenar al governador de Roma que processés al sacerdot.

La missió de condemnar al sacerdot la va haver de portara termeel lloctinent, Asterius. Aquest, quan va estar davant del sacerdot, es va burlar de la religió cristiana i va voler posar a prova a Valentí.

Li va preguntar si seria capaç de retornar la vista a una de les seves filles que era cega de naixement. El sacerdot va acceptar i en nom del Senyor va obrar el miracle. El lloctinent i tota la seva família es van convertir al cristianisme però no van poder lliurar a Valentí de la seva condemna i va ser executat un 14 de febrer.

Mentre va estar tancat, el seu carceller li va demanar que fes classes a la seva filla Júlia.A força de lliçons i hores junts, Valentí es va enamorar de la noia.El vespreprevi ala seva execució, va enviar una nota de comiat a la noia en la qual va signar amb les paraules "del teu Valentí", d'aquí l'origen de les cartes d'amor i poemes que s'envien els enamorats en l'actualitat i de l'expressió de comiat.

La història de Sant Valentí hagués quedat aquí si no fos perquè dos segles més tard l'Església catòlica la va recuperar. Aleshores era tradició entre els adolescents practicar una curiosa festa pagana derivada dels ritus en honor del déu Lupercus, déu de la fertilitat que se celebrava el dia 15 de febrer. Era un sorteig mitjançant el qual cada noi escollia el nom d'una jove que es convertiria en la seva companya de diversió durant un any. La Santa Seu va voler acabar amb aquesta celebració pagana i va canonitzar a Sant Valentí com a patró dels enamorats.

valenti.jpg Zoom

valenti.jpg

El cos de Sant Valentí es conserva actualment en la Basílica del seu mateix nom que està situada a la ciutat italiana de Terni. Cada 14 de febrer se celebra en aquest temple un acte de compromís per part de diferents parelles que volen unir-se en matrimoni a l'any següent.

Fos com fos i llegendes a part, Sant Valentí s'ha convertit en el patró de tots els enamorats i de totes aquelles persones que volen tenir una parella. Els comerciants s'han fet ressò d'aquesta festivitat i l'han convertit en un dia perfecte per augmentar les vendes. Flors, postals, poemes d'amor, dedicatòries, bombons i regals de tot tipus es realitzen aquest dia al ser estimat per demostrar el seu amor i amistat.

Des d'aquí us proposo la creació de roses manuals. I si no celebreu el dia 14, cap problema, guardeu la idea per Sant Jordi, o qualsevol altre dia que us vingui de gust dir: T'estimo!