Pedra, paper, tisora

Meritxell Almirall López

L'afecte no es compra

Els nens es relacionen amb el món adult des de que neixen.

La vinculació s'estableix per afecte, per mostres d'estima, per estones compartides junts, per rialles, jocs, aventures, per un dia a dia que fa que, poc a poc, aquests nadons que es van convertint en nens creïn una connexió única i especial amb les persones que han compartit la seva vida.

friends1.jpg Zoom

friends1.jpg

Tot i això, a vegades es cau en l'error de pensar que "guanyar-se" l'afecte dels més petits passa per un intercanvi de bens materials. Em refereixo a aquesta pràctica que molts adults fan que és comparar als nens regals constantment en compensació per no haber passat prou temps junts.

El que és interessant però, és observar l'efecte i les conseqüències que té això.

A vegades el fet de que no ens sigui possible anar a veure l'obra de final de curs dels nostres fills, néts o nebots ens genera un sentiment de culpabilitat que ens costa moltíssim de treure. I a més, si aquest fet és quelcom repetit (no anar al partit de bàsquet, a acompanyar-lo a l'escola, a jugar amb ell al arribar a casa, a passar passar el seu aniversari...) fa que d'alguna maneraes vulguicompensar aquests petits.

Però com hem de fer-ho? El que hem de tenir clar és que un regal material (per molt car o desitjat que sigui) mai substituirà aquell moment especial en el que no vam ser-hi.

L'afecte no es compra.

El millor regal que podem fer als menuts és compartir temps plegats perquè és mitjançant aquesta estona junts a partir de la qual es va construint la relació i l'estima que perdurarà al llarg del temps.

Si molts de nosaltres pensem per un moment en episodis de la nostra infantesa segur que els més feliços no estan relacionats amb la possessió de bens o coses sinó lligats a emocions agradables, al contacte amb la famíliai els amics.

Amb els nostres fills passa el mateix. Hi ha moltes persones que diuen que "NO TENEN TEMPS" per res, però aturem-nos un instant i pensem al llarg del dia quin percentatge d'hores hem passat amb els menuts. A vegades treure temps de petites coses, o compartir accions plegats pot marcar la diferència.

Els nens no ens estimaran més perquè els regalem més roba, joguines o dolços sinó pel record que tenen del temps que hanpassat amb nosaltres.

 

També pots trobar-nos a www.sompares.com, Facebook i twitter.