Pedra, paper, tisora

Meritxell Almirall López

Deix la meva mà espolsar els fantasmes...

[youtube PL2091F72220D62588]

És completament normal que els nostres fills pateixin algun malson de tant en tant, al igual que ens passa als pares.

De totes maneres amb el que hem d'anar alerta és amb que això no afecti de manera "permanent" en el seu benestar creant-li pors, ansietats, irritabilitat...

Els malsons infantils i els terrors nocturns s'engloben dins dels Trastorns del son i concretament en el grup de les Parasomnies(esdeveniments o conductes anormals associades a la son).

Les diferències entre un malson i un terror nocturn són diverses però a grans trets podríem dir que els malsons comencen entre els 3 i 6 anys d’edat i els pateixen un 10% dels infants.. El nen és capaç d’explicar-nos el detall del que ha somiat. Normalment és queden amb episodis puntuals que no van més enllà d’una mala nit. És molt important que com a pares els tranquil•litzem i els donem seguretat, i no cal que els atabalem amb excessives preguntes sobre el contingut del somni, hem de respectar el que el nen vol explicar-nos.

Els trastorns nocturns,en canvi, apareixen sobre els 4 i 12 anys. Es caracteritzen per un nen que s’aixeca sobtadament del llit cridant, plorant insistentment però que curiosament no es desperta, malgrat els vostres esforços per fer-ho. I si ho aconseguim, veure’m que està confús i desorientat com si no sabes que passa. Al matí següent no tindrà record de res. Hi ha alguns autors que relacionen aquests terrors amb l’estrès que poden patir alguns petits, o la recent causa d’un esdeveniment traumàtic (separació de la mare, mort d’una persona estimada…).

Cal actuar amb serenitat, amb els malsons deixar que el propi nen ens expliqui el que vulgui, i tranquil•litzar-lo. En el cas dels terrors, limitar-nos a acompanyar-lo però sense tractar de despertar-lo, i si creiem que és més que un episodi puntual contactar amb un professional perquè ens assessori.

Avui, per tractar d’allunyar les males nits de les vostres criatures us proposo la construcció d’un “atrapa-somnis”.La llegenda dels indis creia que espantava els mals esperits i ens protegia mentre dormíem…