L'apunt docent

Jordi Roca i Font

El que no diuen els llibres de text

Fixeu-vos en el que no explica aquest -actual- llibre de text sobre la successió del general Franco: "es va establir una monarquia, amb el rei Joan Carles I com a cap d'Estat".

14A Zoom

14A

El que no diu és qui va decidir que aquell jove, que havia estat educat a la "cort" del franquisme i tractat com el fill que mai va tenir el dictador, va ser nomenat successor pel mateix Francisco Franco. Tampoc diu que el futur rei va jurar lleialtat als principis del Movimiento i a l'alçament feixista del juliol del 36 que va provocar la guerra civil.

Ja que els llibres de text porucs no s'hi atreveixen us deixo un parell de vídeos que podeu posar als vostres alumnes i que expliquen una mica millor aquesta història.

Referent a l'explicació del llibre de text sempre podem afegir:

"es va aprovar la Constitució, l'any 1978, que certifica que Espanya va seguir les directrius imposades pels feixistes tot i que el sistema de govern anterior al règim era una república votada a les urnes".

Fa molts anys en aquest país hi havia places que es deien "14 d'abril" i avui sembla que ningú se'n recordi. No és polititzar, amics; és explicar la història.

Més informació.