Criatures 01/05/2018

Parlar de l'adoctrinament a classe

2 min

Si el fet de parlar de determinats temes a l'escola molesta els poders fàctics de l'estat significa que estem fent les coses bé

L'imprescindible 1984 de George Orwell hauria de ser obligatori a les facultats de magisteri perquè parla precisament del control total sobre la gent per part dels que manen i que tenen com a objectiu eternitzar el seu poder sobre la població.

Qualsevol societat dictatorial: des dels italians de Mussolini, als nazis, als soviètics, als xinesos de Mao o els nostres perpetuats franquistes saben perfectament que l'estricta vigilància de l'escola els garantirà el futur control de la societat sense massa esforços. I per això lladren quan veuen que a l'escola parlem de valors, de diàleg, de respecte i en definitiva de la consolidació del pensament propi de cada persona.

Agafem el toro per les banyes

A classe parlem de molts temes i fem debats precisament perquè és així com aprenem a argumentar les nostres opinions i a respectar les dels altres.

Mil vegades m'han preguntat si crec en Déu, a quin partit voto o si em sento una cosa o una altra i mil vegades els he contestat que no els ho diré perquè no els vull influir però que respecto a qui creu en el Déu que vulgui o a qui se senti d'una manera o d'una altra. Tampoc els he obligat mai a posicionar-se en aquests temes, que cadascú pensi què vulgui i que li quedi clar que té dret a fer-ho.

El Classroom, un bon complement

A l'aula fem servir el Google Classroom i m'agrada crear debats a partir de fotografies, vídeos, articles de diaris o acudits gràfics. Cada setmana els poso alguna cosa amb la intenció de no deixar indiferent a ningú i contesta qui vol, és un complement del que es debat a classe. Parlant de l'adoctrinament i de la creativitat els vaig posar a debatre la següent imatge:

adoctrinar

Les respostes van ser clares: aquesta mestra els està adoctrinant. Em van encantar, qui sap de què va la cosa no es deixarà adoctrinar: objectiu acomplert.

  • I us diré una cosa: si algun dia creieu que jo -o qui sigui- a l'escola us intenta adoctrinar denuncieu-ho sense miraments.

L'USTEC ha fet aquest fantàstic recull de cobertura legal per tractar temes democràtics a l'aula.

stats