L'apunt docent

Jordi Roca i Font

El capità Enciam i les ampolles de 50 cl.

Un dels costums més intel·ligents que he aconseguit assimilar a la meva vida escolar és el fet de portar sempre una ampolla d'aigua a sobre. Cada matí abans de marxar reomplo una ampolla de 50 cl. amb aigua d'una garrafa d'aigua d'una font del Montseny d'on bec des que era ben menut. L'ampolla em dura fins que està molt feta pols i aleshores la canvio per una altra a la qual marco amb un edding ben gruixut el meu nom. Fins aquí tot normal; el mestre vol mantenir una de les seves eines de treball més preuades: la veu, i beu aigua sovint a part d'empassar-se alguna Juanola de tant en tant.

Enciam Zoom

Enciam

Doncs resulta que aquest costum no agrada a una empresa embotelladora catalana d'aigües que en l'etiquetatge de les seves ampolles diu literalment: "No reutilizar este envase". Ho haveu vist? En una ampolla d'aigua! el símbol de les tres R (reduir, reutilitzar i reciclar) té aquest missatge a les seves ampolles. I diran que és per qüestions higièniques i blablabla, però no cola.

Aquest simple exemple ens pot obrir una mica els ulls sobre allò que deia el gran Capità Enciam: "Els petits canvis són poderosos". Us en recordeu? Una lluita quotidiana per preservar el medi ambient amb un munt d'interferències que ho fan més complicat, o que ho intenten, amb cosetes tan aparentment insignificants com l'etiquetatge d'una ampolla d'aigua de 50 cl.