L'apunt docent

Jordi Roca i Font

Separar la immersió del procés

La immersió lingüística ja ha complert 30 anys i en aquest temps s'ha erigit com a un mètode clau per a la normalització de la llengua originària del país. Gràcies a la immersió milers de catalans -de qualsevol origen- són capaços d'expressar-se en català sense perdre la seva llengua materna en cas que aquesta sigui una altra. En termes lingüístics crec que és indubtable, i les dades així ens ho indiquen, que estem anant pel bon camí tenint en compte que cada vegada el català va guanyant número de parlants. Això per un costat.

D'altra banda fa uns anys que des de la societat civil primer i des del Parlament després, s'està impulsant un procés d'alliberament nacional que podria desembocar en una República Catalana independent si la legítima força de les urnes ho permet. Això per un altre costat.

On vull anar a parar?

Zoom

Si mirem les enquestes es podria afirmar que les persones partidàries del referèndum són majoria a Catalunya i dins d'aquestes els possibles votants de la resposta Sí-Sí ara mateix tindríem força possibilitats de superar el 50% dels vots. En aquest context històric diguem-ne de pre-referèndum, diversos monolingües del nostre país estan creant plataformes autoanomenades pro-bilingües amb la intenció d'acabar amb la immersió lingüística i imposar, amb la inestimable ajuda del poder judicial, el castellà com a llengua vehicular i així "no contaminar" els seus fills amb la llengua catalana. Totes aquestes plataformes, perfectament orquestrades en despatxos pagats per vés a saber qui, busquen la confrontació social per acabar dient-nos nazis, integristas, talibanes i una munió de floretes. Aquesta confrontació, que es comença a notar a diversos centres, té com a objectiu encetar una guerra de llengües que serveixi a la llarga per dinamitar el procés. Fins ara, la gran majoria dels milers de ciutadans de Catalunya que tenen origen espanyol han acceptat la immersió entenent que és una forma vàlida d'aconseguir precisament un bilingüisme integrador que alhora dóna més oportunitats als seus fills a nivell social i a nivell laboral; també han vist, i és això és molt important, que el fet d'aprendre una altra llengua no suposa perdre la pròpia, vaja, que tot són avantatges.

El que intento dir en tot aquest apunt és que hem de ser capaços de separar el procés de la immersió. Crec que és un error estratègic molt gran defensar la immersió perquè volem una Catalunya lliure; la immersió s'ha de defensar amb arguments de lògica, arguments pedagògics i amb dades objectives perquè s'hi sentin còmodes el major número de catalans siguin o no siguin independentistes. No ens podem permetre obrir un conflicte lingüístic en el qual ens haguem de dividir els partidaris del Sí-Sí contra tots els altres perquè ens podem trobar que en comptes de 5, 13 o 25 famílies siguin 100.000, 200.000 o més de mig milió -si fem cas als vots dels principals partits unionistes- les que vagin al Tribunal Superior de Justicia de CataluÑa a buscar-nos les pessigolles.