L'apunt docent

Jordi Roca i Font

I Olé!

Ahir vam visitar el Museu Picasso de Barcelona amb un grup de segon de primària. Com que ja vaig parlar en un altre apunt de les coses que poden passar en un museu top com el Picasso em centraré en el tema: abans de començar la guia va reunir en una rotllana tota la mainada per fer una espècie de prova de nivell per comprovar si a classe havíem parlat del pintor. Va començar amb una foto en blanc i negre de l'artista malagueny amb una montera de torero al cap i un cigarro a la boca. Amb la foto li interessava anunciar la passió que sentia Picasso pels toros i que veuríem in situ en part de les sales del museu en forma de quadres o ceràmiques diverses.

- Qui és aquest senyor?

- En Picasso - Tots alhora.

- Què porta al cap?

- Un barret.

- Sí, però, quin tipus de barret? qui fa servir aquests barrets?

Les respostes van ser de tot tipus però ningú l'encertava. Vaig mirar a la guia i li vaig dir: "bon senyal". Va somriure. Finalment va haver de dir-ho ella i va explicar el que tenia intenció d'explicar.

Fa uns quants anys tots els nens haurien encertat de seguida que allò era un barret de torero i potser haurien sabut fins i tot que es diu montera. Potser pensareu que és una pena que els alumnes actuals no sàpiguen coses que, ens agradi o no, han format part de la tradició catalana i que actualment encara estan molt arrelades a moltes zones de l'estat però jo crec que és bon senyal que no ho sàpiguen i espero que la canalla de la propera generació li pregunti a la guia: "Què és això que té a la boca?".