L'apunt docent

Jordi Roca i Font

Hiperpaternitat #FirstWorldProblems

Llegia en aquest diari un interessant apunt titulat "Els perills de la hiperpaternitat" que alerta sobre l'augment d'aquesta tendència sobreproteccionista que pot afectar la mainada provocant inseguretats, manca d'autonomia i poca capacitat per afrontar les frustracions. L'article, que es basa en un llibre d'Eva Millet, analitza el fenomen i ens diu -resumint- que els pares volem evitar el patiment de les nostres criatures i alhora els volem controlar la vida amb l'objectiu que no s'equivoquin mai i arribin a ser "perfectes". D'això, de tota la vida se n'ha dit "mimar" la canalla però ara han buscat una paraula nova que es diu "hiperpaternitat" de la mateixa manera que ara en diem "running" del córrer.

equilibri Zoom

equilibri

A veure, el fenomen no és nou, tota la vida hi ha hagut sobreprotecció però sí que és cert que és una tendència a l'alça i que a les escoles són temes que comentem sovint. Com a tutor m'he trobat moltes vegades que en reunions de pares vénen mares angoixades perquè havien gosat contradir els seus fills o els havien negat l'ajuda per fer deures; aquestes mares, molt insegures, necessiten que els diguis que ho han fet bé, que de tant en tant també va bé que els fills "se la fotin" perquè tots hem après a base de patacades i que la vida és així i que no es pot viure dins una bombolla amb TV incorporada i Canal Disney 24/365. Recordo que una em va dir una vegada: "Si s'hagués escrit algun llibre sobre com educar bé els fills jo me'l compraria"; a la que vaig contestar: "De llibres i manuals n'hi ha molts però et serviran a tu i a mi no, o al revés, feu el que cregueu convenient a casa segons la vostra manera de ser i amb sentit comú".

Dir que no als nens no els ha de suposar cap trauma, un trauma de veritat seria un futur sense personalitat, creativitat o llibertat perquè te l'han segrestada els teus propis pares.

Sobre aquest tema, i sense citar la paraula la hiperpaternitat, podeu repassar aquest article d'en Carles Capdevila sobre el mal ús del Whatsapp.

I si us avorriu podeu buscar l'etiqueta #firstworldproblems a Twitter.

Foto: La Mariona descobrint l'equilibri.