L'apunt docent

Jordi Roca i Font

Du yu spik inglix?

És sorprenent la reacció d'alguns cinemes catalans davant la llei que garantirà que almenys el 50% del cinema a Catalunya estigui en la nostra llengua. Passar d'un miserable 3% a un 50% és un pas important cap a la normalitat però jo crec que tot el tema del doblatge és un pas enrera quan l'opció més lògica, barata i profitosa és la versió original amb subtítols (en català). Avui en dia l'oferta de cinemes que ofereixen versió original subtitulada fora de la capital és molt minsa i això fa que tots els programes que s'estan fent a les escoles en llengües estrangeres no tinguin continuïtat al carrer.

Som un país que viu en part del turisme i no el sabem cuidar. El percentatge de catalans que es defensen en anglès és molt inferior al d'altres països turístics. No podem pensar que tenim la gallina dels ous d'or amb el nostre gran potencial si no som capaços de mantenir aquesta oferta amb qualitat de serveis. I un servei bo comença per fer-se entendre.

Les darreres dades indiquen que el turisme estranger comença a baixar i en comptes de pensar que pot ser cosa de la crisi mundial potser també convindria pensar que hi ha altres països emergents que estan fent molt bé els deures i ens agafen mercat.

El debat dels cinemes hauria d'estar enfocat en la necessitat que a cada cinema amb diferents sales hi hagués almenys una sala en versió original subtitulada (VOS) i en cinemes més petits almenys unes sessions en VOS. Seria una manera d'incorporar progressivament la VOS i crec que seria bo oferir algun tipus d'incentiu (en el preu de l'entrada) als estudiants perquè s'acostessin més a aquesta modalitat. Ja sabem que la millor manera d'aprendre un idioma és anar a l'estranger però també sabem que no tothom s'ho pot permetre, per tant, aquestes petites mesures, combinades amb l'avanç que ha suposat la TDT pot ajudar a facilitar a les properes generacions a ser, com a mínim, trilingües.

Us deixo un vídeo del Departament d'Educació sobre un Pla d'impuls de llengües estrangeres: aquest vídeo, en tres dies a la xarxa, havia rebut tan sols 19 visites mentre que els informes dolents sobre educació en reben milers en poques hores; potser que ens ho fem mirar.

I ja que hi som us recomano MillorInglix.