La convivència, un trencaclosques

Victòria Cardona

Quin encàrrec té..?

El treball ajuda sempre. Treballar no és realitzar el què un s’imaginava; és descobrir el què un porta a dins”.

Boris Pastenak

Avui us parlaré dels encàrrecs i em faria molta il·lusió i crec que ens ajudaria a tots dir l’encàrrec que tenen els fills a casa nostra i la seva edat.

És molt important, a l’hora de repartir els encàrrecs, conèixer bé el caràcter i la manera de ser de cadascú i tenir en compte la seva edat; hem d’observar profundament l’un i l’altre. L’encàrrec té una finalitat educativa, per tant ha de ser adequat a la individualitat de cada fill o filla; es tracta de saber què pot fer ben fet el fill, per poder-li valorar, o què li reportarà un benefici per incrementar el seu aprenentatge. Conec un nen molt actiu que compleix molt bé quan ha d’anar a comprar a una botiga lluny de casa. Sé d’una nena, entusiasta de l’ordinador, que és l’encarregada de fer la comanda de la llar a través d’Internet al supermercat del seu barri.

Tenir una responsabilitat a la llar és alhora un mitjà per créixer en molts valors personals i per comprendre la realitat del goig que proporciona ser útil. Aquesta responsabilitat augmenta l’autoestima del nen ja que està motivat per fer-ho i perquè rep la resposta positiva dels pares amb l’actitud de complaença i gratitud.

Tots els pares sabem per pròpia experiència que fem més de pressa la feina, però també és un fet que, per educar, s’ha de tenir paciència i saber esperar. Els bons resultats, en alguna ocasió, no són immediats pels adults però si pels nens que participen activament a la llar.

Fixem-nos en aquestes expressions, són el tipus de frases que motiven a infants i adolescents i son senzillament estimulants: “Tu pots fer-ho, n’estic segur”; “Et felicito pel que has fet”; “Quina alegria que m’has donat!”; “Si necessites que t’ajudi, digues-m’ho!”.

Ànim doncs, jo començo:

Laia, un any i mig: llença a les escombraries el bolquer, bolquer que... lògicament! li ha donat ben plegat qui li ha canviat.