La convivència, un trencaclosques

Victòria Cardona

Empatia

EMPATIA

“Les tres quartes parts de les misèries i mals entesos en el món s’acabarien si les persones es posessin en les sabates dels seus adversaris i entenguessin el seu punt de vista”.

Gandhi

L’empatia és l’esforç que realitzem per reconèixer i comprendre els sentiments i actituds de les persones, així com les circumstàncies que els afecten en un moment determinat. Som empàtics (i també simpàtics..!) quan calcem les sabates dels altres i caminem junts el temps que convingui.

Recordo una amiga meva que m’explicava que a mig parlar d’un conflicte que tenia amb la seva mare li havia dit - segur que amb molt bona voluntat- : “no et preocupis amb el temps això s’arregla”. El cas és que aquella jove no s’havia sentit gens compresa ni escoltada completament, necessitava de l’empatia del coneixement de la mare de la totalitat del seu problema per buscar solucions i resoldre-les amb calma.

És semblant a la situació d’aquell pobre malalt, a punt d’anar el quiròfan amb una operació de risc, que se li diu amb cara alegre - també amb molt bona voluntat -: “tot es resoldrà immediatament”, quan esta esperant una persona que li faci costat amb serenor i que comprengui el seu sofriment...