La convivència, un trencaclosques

Victòria Cardona

Molt Bon Nadal 2014

Façana del Naixement. Sagrada Família de Gaudí de Barcelona. Zoom

Façana del Naixement. Sagrada Família de Gaudí de Barcelona.

Façana del Naixement. Sagrada Família de Gaudí de Barcelona.

Desitjaria en aquesta entrada, dos dies abans de Nadal desitjar-vos a tots/es molt Bones Festes.

Aquests dies són ideals per viure l’esperit de Nadal en el que demostrem als nostres que els estimem amb obsequis, petons, abraçades, agraïment i amb generositat. Tampoc oblidem a aquells que estan més necessitats de companyia i ensenyem als nostres fills i néts el sentit de la solidaritat i el de compartir el seu temps i joguines amb els més febles.

Haig de ser breu. Aquesta setmana entre comprar “cosetes” pel tió i queviures per aixoplugar la colla de fills i néts vaig una mica de bòlit com tots els que em seguiu. Per Reis tornaré a entrar i seguirem conversant.

Aquests dies procurem que les nostres criatures ho passin bé. Tot i que haguem de viure l’austeritat podem “perdre el temps” cercant joguines econòmiques o llaminadures pel “tió” que hem anat alimentant. Als petits els hi fa molta il·lusió picar el “tió” per trobar-hi finalment aquell carbó tan dolç, tan negre i tan especial. Així com fer el pessebre o l’arbre. Tantes pràctiques que s’han fet tradició a moltes famílies. Els infants no les oblidaran com no les hem oblidat els adults d’avui.

Fa pocs dies m’entrevistaven a Ràdio 4 al programa de “Lletra lligada” preguntant-me pels fills de pares separats i és clar que vaig fer unes consideracions reclamant una bona entesa, desprès de dialogar entre pares i avis perquè no es malmetessin tots aquells sentiments i records d’aquestes festes que queden gravats al cor i, petits i adolescents, seguissin notant l’estima del pare i de la mare encara amb més escreix. (Ja tinc l'enllaç:http://www.rtve.es/alacarta/audios/lletra-lligada/lletra-lligada-nadal-pels-pares-separats/2924542/)

Visquem l’estima i l’alegria i el goig de Nadal. El Naixement de Jesús a la Cova de Betlem ens porta un missatge de pau i d’esperança que tots, creients i no creients, valorem moltíssim.

Així com els “Pastorets” segueixen essent escenificats arreu de Catalunya, a casa d’algunes famílies, com la meva, es recita el Poema de Nadal de Josep Maria de Sagarra del que us deixo un fragment que m’agrada molt:

...Ai, si no fos aquesta nit tan clara!

seríem tros de carn i pensament

que no coneix de on ve, ni on va, ni on para

pell d’home que arrossega la corrent ..!”

I, amb aquest vers i amb la imatge de la façana del Naixement de la nostra Sagrada Família de Gaudí de Barcelona us desitjo de tot cor un Bon Nadal 2015 i un Any Nou curull de coses bones, de projectes interessants i de que molts amics i amigues nostres que passen penúries trobin feina i es restableixi l'amor i la pau al món. Tot, tot de color verd, el color de l'esperança.