Criatures 22/04/2022

Guerres. Lectures per parlar-ne amb la canalla

6 min
Els llibres poden ser una bona eina per parlar de la guerra amb les criatures

Malauradament, la guerra i les seves conseqüències tornen a estar d’actualitat aquests darrers mesos a causa del conflicte entre Rússia i Ucraïna. Els nens i nenes tenen dubtes, pors, i volen saber què passa, per què passa i si la guerra arribarà a casa nostra. Sovint ens consta donar resposta a totes les seves inquietuds i no trobem les paraules més adequades per fer-ho. Per nosaltres també és difícil pair tot el que està passant i ens costa definir els sentiments que tenim. 

De nou, la literatura ens ajuda a explicar el perquè de les guerres, per què s’inicien els conflictes i quines conseqüències tenen en totes les persones que les pateixen. Amb el llenguatge propi dels nens, amb els seus referents i amb escenaris que ells són capaços d’entendre i connectar-hi des del primer moment. Les imatges i les il·lustracions ajuden molt a explicar elements a vegades inexplicables i, sobretot, a definir les sensacions i els sentiments que desperten en els més petits els conflictes, la violència i la guerra. 

Des de Booklife us volem proposar alguns contes, àlbums il·lustrats i llibres que ens ajuden a parlar amb els més petits i joves de la guerra. Esperem que us serveixin. 

Bon Sant Jordi i bona lectura! 

1.
Per què?

 Nikolai Popov

Ed. Kalandraka

A partir de 3 anys 

Per què?

L’absurditat de la guerra, la violència, la venjança, la devastació i la mort es deixen veure, amb tota la seva cruesa, en les pàgines d’aquest llibre visual, una faula que comença amb una bucòlica imatge d’una granota gaudint de l’aroma d’una flor, fins a la irrupció d’un ratolí que l’ataca per arrabassar-li la flor. Sorgeix llavors una lluita entre dos bàndols cada cop més nombrosos, en individus i en mitjans bèl·lics que deixa pas a emboscades i bombardejos. D’un prat florit passem a un lloc desolat; d’una minúcia, a un gran conflicte sense haver intercedit ni una sola paraula.

2.
Sin pan y sin agua

Luis Amavisca Guridi

Nubeocho Ediciones

A partir de 4 anys

Sin pan y sin agua

El llibre ens mostra un filat, al costat del qual hi veurem dues famílies: una blava, que té aigua, i una de color ataronjat, que té pa. Arriba un moment en què totes dues necessitaran el preuat bé que tenen els altres, però es negaran a compartir-ho amb els veïns de l'altra banda. Tot i això, els nens sí que estaran disposats a compartir allò que l'altre no té i no trobaran explicació a la falta de generositat de les seves famílies. A més, és un llibre solidari ja que per la venda de cada llibre 3,30 euros són destinats a la campanya #YoAcojo d'Amnistia Internacional.

3.
Inseparables

M. Pavon / M. Giron

Tramuntana Ed.

A partir de 5 anys 

Inseparables

Eren inseparables fins que un dia va passar una cosa terrible. Narrada en primera persona i amb una sabata com a protagonista, aquesta original història ens fa partícips d’un viatge tan incert com traumàtic, que acaba de la forma més insospitada. Un àlbum que apropa als nostres infants una altra realitat; aquella on els autèntics superherois no només existeixen sinó que aconsegueixen que els nens, malgrat tot, tornin a somriure.

4.
L'enemic

D. Cali / S. Bloch

Takatuka Ed.

A partir de 6 anys

L'enemic

És la guerra. Dues trinxeres enmig del no-res i dos soldats. Dos bàndols que es vigilen mútuament i el temps que passa a poc a poc. Sensació d’abandó. Por de l’altre. L’enemic és cruel, l’enemic no té pietat, la guerra és culpa seva... Ho diu el Manual de l’Exèrcit. I si un bon dia es descobreix que al manual de l’enemic hi diu el mateix? Un llibre sobre la irracionalitat de la guerra i contra la lògica de la disciplina militar. Amb un text concís i intel·ligent, i unes il·lustracions basades en un traç net i senzill, que juga amb el format del paper i les seves possibilitats i on els autors recreen un escenari de guerra intemporal i universal. El relat reflecteix de manera fidedigna la solitud de dos soldats enfrontats en una guerra que no entenen i que els obliga a deshumanitzar l’adversari per poder assassinar-lo i assegurar la supervivència pròpia. És la guerra. Dues trinxeres enmig del no-res i dos soldats. Dos bàndols que es vigilen mútuament i el temps que passa a poc a poc. Sensació d’abandó. Por de l’altre. 

5.
El deshielo

Riki Blanco

A buen paso

A partir de 7 anys

El deshielo

La naturalesa posseeix el seu propi ritme, així com la vida que flueix, malgrat que de vegades els homes es quedin estancats en vells rancúnies. Dos pobles enfrontats des de temps immemorials, una nit es conquisten mútuament. En adonar-se del que ha passat, cada família es quedarà a viure a la casa més semblant a la seva al poble del costat. Mentrestant, els reis negocien l'intercanvi dia rere dia, setmana rere setmana, sense arribar a un acord… Serà l'ancià pare del ferrer el primer a travessar el pont per buscar alguna cosa que se li havia oblidat... Els nous propietaris de casa el convidaran a sopar. Així comença un degoteig de persones que passen d'un poble a l'altre. Al mateix ritme de l'aigua que baixa de les glaceres a l'època del desglaç. Mentrestant, els reis segueixen negociant, però ja ningú no els fa cas. La vida segueix el seu camí.

6.
El principio

Paula Caraballeira

Kalandraka

A partir de 8 anys

El principio

Tot i els efectes cruels i devastadors de qualsevol guerra, aquest bell relat narrat des de la infància ens transmet un missatge d'esperança. Un llibre necessari en què es dibuixa una ratlla als carrers i les forces de l'ordre violent empenyen el poble cap a l'altra banda per deixar clara la diferència; on es tanquen escoles, biblioteques i teatres; temps en què es deroguen lleis d'igualtat, es limita la llibertat de pensament, creença i acció i s'imposa per decret una única manera d'actuar: el silenci. El principio parteix del caos, del desordre, del neguit, del fons del pou, del túnel sense fi. Parteix d'aquesta espiral social (i lamentablement històrica) a què l'espècie més intel·ligent del planeta es veu abocada per l'avarícia (sempre avarícia), rancúnies i complexos d'uns quants. Un àlnum que ens porta per aquest camí de la por, la desolació, el desànim, la ruïna i la fugida que tothom transita desconfiat en les situacions de desesperança.

7.
Obriu les portes

Txarango / G. Capdevila

Sembra llibres

A partir de 10 anys

Obriu les portes

Txarango no és només el gran fenomen de la música catalana dels darrers anys, també és un grup de música compromès a transformar la nostra societat. Narrat amb els versos de la seva cançó homònima i amb les meravelloses il·lustracions de Gemma Capdevila, Obriu les portes ens convida a reflexionar sobre la gran odissea dels nostres dies: la de les persones que han de fugir de casa seva a causa de la fam i la guerra. Un llibre il·lustrat farcit d’imatges d’una gran càrrega poètica que ens ajuden a espantar els fantasmes de l’odi i sembrar, amb el diàleg entre diferents generacions, les llavors de la tolerància, el respecte i la diversitat.

8.
Adam i Thomas

Aarhon Appelfeld

Ed. Cruïlla

A partir de 12 anys

Adam i Thomas

Una gran història de supervivència que ens parla de l'amistat, la confiança, la tenacitat i l'esperança. Aquest relat, basat en fets reals viscuts per l'autor durant la Segona Guerra Mundial, ens explica les aventures i les peripècies de l'Adam i el Thomas, dos nens jueus de caràcters i actituds molt diferents que es veuen obligats a amagar-se al bosc. Allà, no només han d'esmolar constantment l'enginy per poder sobreviure i enfrontar-se als perills que els envolten, sinó que també tenen temps per contemplar tot allò que els ofereix la natura i aprofundir en l'amistat que els uneix. Quan la mare de l'Adam el porta al bosc li promet que l'anirà a buscar al vespre. Li diu que no tingui por, que ell coneix bé el bosc. Però com pot no tenir por, l'Adam, si la guerra ho trasbalsa tot i al gueto ja ningú no està segur? Al cap d'unes hores troba el Tomàs, un altre noi jeu que també ha hagut d'amagar-se al bosc. Tots dos, en veure que les mares no els van a buscar, han d'empescar-se com sobreviure sols en un entorn hostil i amb condicions climàtiques adverses. Els mesos van passant i ells cada cop estan més dèbils i se senten desemparats, però mai no arriben a perdre la força de voluntat ni l'energia per tirar endavant. Finalment, l'exèrcit rus entra al bosc i ells són traslladats a un hospital de campanya, juntament amb una nena que viu en una granja i els ha estat ajudant.

9.
La zapatilla roja

Karin Gruss

Ed. Lóguez

A partir de 12 anys

La zapatilla roja

En Kenan és un noi normal. El que més li agrada és jugar a bàsquet amb els amics. S'ha acostumat a veure, al seu voltant, les cases enderrocades per la guerra. CViu en un país enfrontat amb el veí. En un desplaçament per disputar un partit, el noi és ferit quan l'autobús en què viatgen és aconseguit pels trets…La sabatilla vermella és el primer àlbum de Karin Gruss, realitzat sota les impressions produïdes pels enfrontaments a la franja de Gaza. Reconegut com un dels llibres més bells d'Alemanya per la Fundació Buchkunst.

stats