Criatures 26/01/2022

Contes per reflexionar amb la canalla sobre les mentides

Llibres que ajuden a descobrir quins tipus de mentides hi ha, per què la canalla menteix i quines conseqüències tenen

5 min
Contes per parlar amb la canalla de les conseqüències de dir mentides

Que els nostres fills i filles diguin mentides no ens agrada gens i si ho fan sovint ens preocupa, i molt. Quan ho fan els corregim i els renyem però no ens parem a pensar per què diuen mentides, quin tipus de mentides són i si totes les mentides són igual de dolentes.

Els nens comencen a dir mentides a partir dels tres anys, primer com un joc de descobriment d’ells mateixos i també per posar-nos a prova als adults, a veure què passa. A mesura que creixen veuen que dir mentides pot ser-los útil per diferents coses i comencen a dir-les, sovint com a mesura de protecció. Els nens i nenes diuen mentides, sobretot, per por a la reacció dels altres davant d’algunes veritats, per ser acceptat socialment i per protegir a algú o a ell mateix. 

Que els infants tinguin fantasia i s’inventin amics o situacions no és dolent i forma part del seu procés de creixement i imaginació. Per això els adults hem d’intentar esbrinar què s’amaga darrere la mentida o l’invent, perquè ho han fet i ensenyar-los que si la mentida té conseqüències greus o fa mal als altres, no està bé.

Des de Booklife, dilluns 31 de gener farem un taller de biblioteràpia sobre les mentides

Hi ha molts llibres que ajuden als pares i als nens i nenes a descobrir quins tipus de mentides hi ha, per què en diuen i quines conseqüències tenen. Us deixem alguns exemples. Esperem que us ajudin. Bona lectura! 

1.
La mentida

Catherine Grive

Ed. Siruela

'La mentida'

La mentida és la història d’una nena, una nena sense nom, una nena qualsevol que podría ser un nen, un nen qualsevol… que podries ser tu. Un dia li surt una mentida de la seva boca… al principi no sembla que passi res… però… poc a poc la mentida apareix en forma de cercle vermell, petit al principi però que es fa súper gran amb el temps. La nena vol ignorar-la, li diu que marxi, però el cercle sempre torna a aparèixer, la persegueix pel carrer, va amb ella a l’escola i torna a casa enganxat a ella. Al final, la mentida sembla que ho ocupi tot, fins i tot els seus somnis. Què pot fer perquè desapareixi? Recomanat a partir de 3 anys.

2.
El vestit nou de l’emperador

Eva Aubarell i Ximena Maier

Ed. Baula

'El vestit nou de l'emperador'

L'emperador Drapets és tan presumit que només pensa en vestits, sabates i barrets. Un bon dia arriben a la ciutat dos sastres que diuen que saben cosir uns vestits extraordinaris que només poden veure les persones intel·ligents. L'emperador queda impressionat i els contracta perquè n'hi facin un. Però els sastres són, en realitat, dos estafadors que no paren de demanar coses: botons d'or, sivelles de plata, perles... L'emperador els fa portar tot el que demanen, i ells s'ho guarden a les seves maletes. Mentrestant, fan anar el teler buit dia i nit, per fer veure que treballen de debò. Quan diuen que han acabat el vestit, ni l'emperador ni ningú de palau no el veu, però ningú no gosa dir res per por que el prenguin per ximple. Llavors s'organitza una desfilada perquè la ciutat contempli el vestit màgic; però el que veu la gent és l'emperador en calçotets, tot i que ningú no ho reconeix. Fins que una nena crida que l'emperador va despullat, i aleshores tothom s'adona de l'engany dels falsos sastres, que han aprofitat la desfilada per fugir d'aquell país de rucs amb les maletes plenes de tot el que han arreplegat. Recomanat a partir de 4 anys.

3.
Kevin. L’amic imaginari en què pots creure de debò

Rob Biddulph

Ed. Andana

"Kevin. L’amic imaginari en què pots creure de debò"

En Kevin és un amic imaginari amb un cor de debò, i ha vingut per ensenyar a tothom que, si creus en els teus amics, ells també poden dur part de la seva màgia al teu món. En Kevin és el teu nou company, i la cinquena fantasia fantàstica del supervendes i premiat Rob Biddulph. Un àlbum sobre l'amistat, amb un nou punt de vista. El nen viatja al món dels monstres, i allà ell és l'amic invisible. Un àlbum il·lustrat per aprendre regles de convivència i fomentar l'empatia. Un llibre ple de color que ens ensenya per què menteixen el nens, quin mal fan aquestes mentides a les persones que estimem, com les mentides a vegades se'ns poden girar en contra i com podem arreglar-ho per no haver de tornar a mentir mai més. Recomanat a partir de 6 anys.

4.
Mentides?

Cristina Losantos i Lola Casas.

Ed. El Cep i la Nansa

"Mentides?"

Els pares del Pau estan cansats de les mentides que diu el nen i l’envien a la seva habitació. Ell pujarà fins les golfes on, per sorpresa seva, trobarà un vell pinotxo en una capsa. A partir d’aquell moment, el Pinotxo ensenyarà al nen a gaudir, viure i riure de les mentides que no fan mal, sinó que són pura imaginació. La imaginació pròpia d’un infant i que, a vegades, els adults no entenem. En Pinotxo i en Pau seran inseparables. Recomanat a partir de 6 anys.

5.
La veritat segons l’Artur

Tim Hopgood i David Tazzyman

Ed. Combel

"La veritat segons l’Artur"

L’Artur i la Veritat s’acaben de conèixer i, de moment, no podem dir que siguin bons amics. Saps per què? Perquè avui l’Artur ha fet una cosa que no hauria d’haver fet mai: Ha pujat a la bicicleta del seu germà gran (i això que la mare li va dir que no ho fes!) i després, accidentalment, ha xocat contra el cotxe de la mare! Quin desastre! Quina tragèdia! L’Artur sap que no ho ha fet bé, que s’ha equivocat! Creus, però, que serà prou valent per a explicar la veritat? O potser intentarà deformar-la i amagar-la per estalviar-se que el renyin…? I tu, què faries? Descobreix la veritat segons l’Artur i veuràs que, de vegades, les persones podem riure i reflexionar alhora. I això sí que no és cap mentida! Un llibre divertidíssim amb una història quotidiana que posarà els nens davant del misteri de dir la veritat o no per evitar que els renyin. Ensenya el valor de dir la veritat i ho fa a través de l’humor i la comèdia. Recomanat a partir de 6 anys.

6.
El follet de la veritat

Matt Haig

Ed. Estrella Polar

"El follet de la veritat"

Una divertida i encantadora història rimada d'una follet ben especial. La Follet de la Veritat està obligada a ser sempre sincera... i això la fica en un munt d'embolics, perquè la veritat de vegades fa mal. La follet haurà d'aprendre a estimar-se a ella mateixa, tot i la seva peculiaritat. Un llibre meravellós per descriure que, a vegades, dir la veritat també té conseqüències, que potser no cal mentir però no cal tampoc dir sempre la veritat en tots i cadascun dels moments, perquè la veritat també pot ferir als altres. Recomanat a partir de 8 anys.

7.
El ratón que comía gatos

Gianni Rodari i Emilio González Urberuaga

Ediciones SM

" El ratón que comía gatos"

Aquest és la història d’un ratolí molt llest que un dia es va quedar atrapat a les seves pròpies mentides. El rosegador presumia de menjar gats, però ¿es descobrirà la veritat? Un dels llibres per combatre les mentidetes més divertit! Rodari sempre utilitzava l’humor per tractar tots els temes importants. Amb humor sempre podem acostar-nos més als nens per parlar-los d’aquelles coses que els preocupen. I és que, de vegades, les mentides es tornen en contra nostra i no podem fer res més que dir la veritat. Recomanat a partir de 8 anys.

8.
El faedor de mentides

Maria Carme Roca

Barcanova Ed.

"El faedor de mentides"

L'Alexandre diu que és el Príncep de les Maresmes, fill del rei Albatros i de la reina Fortuna, ja que això és el que li ha fet creure el seu pare. Però un dia es queda sol i quan explica qui és, ningú no se 'l creu. Ell fa temps que dubta; tanmateix, fins ara s 'ha esforçat a mantenir que és un príncep, perquè no creu possible que el seu pare l 'hagi enganyat tant. Però..., qui és en realitat?  Aquest serà el punt de partida de la recerca de la seva autèntica identitat, amb el desig de saber la raó per la qual el seu pare li ha dit tantes mentides. La topada amb la realitat no serà gens fàcil de pair, i menys encara quan haurà de compartir la seva realitat amb altres nois en una casa d'acollida. La Mar, la Judit, l'Ona i, sobretot, en Kilian, el veuran com un noi estrafolari que no entén de qui se 'n riuen. De mica en mica, però, les distàncies s 'aniran escurçant i l'Alexandre descobrirà que no és ell sol qui té problemes. A més, tindrà l 'ajut de la Irene, la psicòloga que el tracta, per descobrir el seu passat. Recomanat a partir de 12 anys.

stats