Criatures 08/11/2021

Llibres per acompanyar els nens i nenes en processos de dol

6 min
Hi ha contes i àlbums que ens poden ajudar a parlar de la mort i el dol amb la canalla.

El dol és un dels processos emocionals més durs i difícils que haurem d’enfrontar a la nostra vida. És, però, un procés natural i necessari que s’inicia quan perdem una persona estimada i que serveix per adaptar-nos a l’absència, i per restablir l'equilibri personal i familiar després de la mort. Ens ajuda a poder viure sense aquesta persona. És un procés dinàmic i que, per tant, passa per diferents fases, i majoritàriament íntim, tot i que requereix de suport emocional d’amics i familiars que fan de xarxa de suport. 

És important que cadascú pugui viure el dol com necessiti segons la seva cultura, creences, manera de ser i realitat familiar. Per fer-ho ens ajuden molt els rituals de comiat, poder expressar les emocions lliurement perquè el dol no es bloquegi i respectar el temps i la forma del dol, que és diferent en cada persona. 

No estem acostumats a parlar de la mort amb els nens i joves per protegir-los, però això pot dificultar els processos de dol quan arriben en la infància i l’adolescència. Donar-los eines per entendre i afrontar la mort els pot ajudar quan arriba la pèrdua. En el moment del dol hem d’ajudar-los perquè expressin les seves emocions, perquè entenguin què significa la pèrdua i posin paraules al dol. És molt important que se sentin inclosos en el procés de dol familiar i participin en els rituals de comiat per sentir-se acompanyats. Que tinguin tota la informació sobre la mort, adequada a la seva edat, que responguem a totes les seves preguntes i que compartim amb ells les nostres emocions i sentiments. Alhora, cal que mantinguem les seves rutines i horaris perquè sentin la seguretat que el seu món continua sent predictible. 

El contes i llibres ens ajuden moltíssim a parlar amb els nens i joves de la mort i del dol. Són eines que utilitzen un llenguatge i uns referents molt propers als nens i adolescents i que aconsegueixen explicar sentiments i emocions difícils d’entendre. Avui us volem recomanar alguns títols meravellosos per treballar amb els nostres menuts la mort i el dol si estem enmig del procés, o simplement com a informació pel seu desenvolupament. 

Esperem que us ajudin! 

1.
El buit

Anna Llenas

Barbara Fiore Editora

A partir de 5 anys

'El buit'

La Júlia té un gran forat i no li agrada gens. Per això, mira d’omplir-lo i tapar-lo de moltes maneres diferents per tal que desaparegui. Ho aconseguirà? La vida és plena de trobades. I també de pèrdues. De vegades aquestes pèrdues són insignificants, com perdre un llapis o un paper. Però n’hi ha d’altres que poden ser importants, com perdre un projecte, la salut o una persona estimada. El buit és un llibre que ens parla de la resiliència, o la capacitat de sobreposar-se a l’adversitat i trobar-hi un sentit.

2.
Para siempre

Camino Garcia

La fabrica de los libros

A partir de 3 anys


'Para siempre'

La mort és un fet natural, tant inherent a la vida com altres sentiments dels que parlem amb naturalitat als nostres fills. No obstant, existeix una tendència per part dels adults a ocultar o disfressar la mort als més menuts, probablement guiats per la idea que cal protegir-los de successos negatius, tot i que cada vegada hi ha veus més crítiques amb aquesta manera de fer. És necessari parlar amb els nens de la mort perquè, en algun moment, durant la seva vida, es trobaran amb alguna pèrdua, més o menys important, i això pot passar a qualsevol edat. A més, és necessari explicar-los la veritat, tot i que una veritat que entenguin depenent de l’edat. Aquest llibre permet parlar amb els nens de la mort i explicar de manera natural, que existeix un cicle natural que segueixen tots els éssers vius. 

3.
El árbol de los recuerdos

Britta Teckentrup

Nubeocho

A partir de 4 anys


El árbol de los recuerdos

La Guineu havia tingut una vida llarg i feliç, però ara estava cansada. Va observar el seu estimat bosc per última vegada i es va quedar adormit per sempre. Aquest conte, dolç i reconfortant, celebra la vida i tots els records que es queden per sempre amb nosaltres quan marxa un ésser estimat. Aborda la mort des de l’acceptació d’aquesta de manera natural, com a part del cicle de la vida, i mostra com, malgrat el dolor i la tristesa que sentim quan algú estimat marxa, els records ens ajuden a tirar endavant, i ens reconforten. Una història plena de poesia, sensibilitat, simbolisme i tendresa, amb unes imatges que transmeten calma i serenitat i que converteixen aquest llibre en una petita obra d’art que portarem sempre dins nostre. La guineu viurà sempre dins nostre gràcies als records compartits amb ella que ens donaran aixopluc i ens consolaran. 

4.
Siempre

Ana Galán

Editorial Bruño

A partir de 3 anys


'Siempre'

L'Osset pensa que la seva mare és la millor del món. Ella li ensenya totes les coses que un osset ha d’aprendre per convertir-se en un ós gran i fort, i sempre està al seu costat per protegir-lo. Però ¿què passaria si un dia la seva mare ja no hi fos? Un llibre bonic i poètic que explica de manera dolça i delicada als més menuts una de les seves principals pors, què passarà quan els pares ja no hi siguin, què serà d’ells i on els podrà trobar. Una història dolça i tendra, sobre la finitud i el pas del temps i sobre com els que marxen segueixen vivint a prop nostre. 

5.
No es fàcil, petit esquirol

Elisa Ramon

Kalandraka

A partir de 4 anys



'No es fàcil, petit esquirol'

El petit esquirol sent una pena molt profunda perquè la seva mare s’ha mort, i pensa que mai més tornarà a ser feliç. Però la vida continua i l’amor tancarà les seves ferides. Està trist perquè̀ la troba a faltar i pensa que no la tornarà̀ a veure mai més.  Aquest conte ens apropa a una historia explicada amb una gran dosi de  tendresa, amb una gran serenitat i alhora amb naturalitat, cosa que fa que un infant la pugui comprendre millor. Les il·lustracions transmeten la mateixa tendresa que es desprèn del text, reflectint les diverses etapes que viu l'esquirol al llarg del procés d’acceptació́ de la mort de la seva mare. 

6.
L'illa de l'avi

Benji Davis

Andana

A partir de 5 anys



L'illa de l'avi

En Leo estima l’avi. I l’avi estima en Leo. I això no canviarà mai. Un llibre preciós i reconfortant que ens mostra com les persones que estimem sempre són a prop, perquè tant se val on siguin. Un llibre de gran tendresa que segur que esdevindrà un clàssic. El llibre ens mostra la gran relació entre nets i avis, el vincle especial i indestructible que es crea entre ells, les coses que viuen i que imaginen. I com un dia marxen i els nens i nenes passen un procés de dol molt més reconfortant si saben que els avis són en un lloc molt especial com l’Illa de l’avi. Un llibre preciós amb molt de color, ple d’aventures i sorpreses, que tracta un tema molt difícil, d’una manera fantàstica. No us el perdeu, si us plau. 

7.
El sembrador d'estrelles

Rodolfo del Hoyo

Mosaics

A partir de 10 anys



'El sembrador d'estrelles'

Heu tingut mai un desig molt fort, molt fort? Un desig d’alguna cosa que sembla impossible? Un desig que no us deixa pensar en res més? Doncs, a en Tià li passa això. En Tià és un nen que deixa de parlar arran de la mort del seu pare, emmalalteix i sembla que el pou de tristesa onè ha caigut no tingui fi. Fins que un dia una merla li deixa una llavor a la mà perquè la planti: quan la llavor floreixi, el desig que demani es farà realitat. L’amor, l’amistat i l’acte d’escriure és el que ajuda en Tià a madurar, superar el dol i continuar endavant. El sembrador d’estrelles és un cant a la vida, a l’esperança i a la superació individual i col·lectiva. Una història bonica i emotiva que ens transporta a través del protagonista pels processos de dol després de la mort del pare. Amb un estil molt acurat de frases curtes i diàlegs molt frescos, amb referències literàries imprescindibles, i personatges de gran personalitat. Un gran llibre que no podem evitar recomanar. 

8.
La meva germana viu sobre la llar de foc

Annabel Pitcher

La Galera

A partir de 12 anys 



'La meva germana viu sobre la llar de foc'

En Jamie té deu anys, una germana gran, la Jasmine, una adolescent rebel, un pare que beu massa, una mare que va marxar casa, un gat, en Roger, i una altra germana, la Rose. Però la Rose fa cinc anys que va morir i ara viu en un gerro, sobre la lleixa de la llar de foc. La seva família s'esquerda. Ara en Jamie veu una oportunitat en un concurs per a joves talents: podrà reconstruir el que s'ha trencat? Un llibre meravellós que ens parla del dol dels nens i de com alguna cosa quotidiana pot obrir la caixa tancada dels plors i el dolor i fer que s’iniciï el procés de recuperació. 

9.
L'avi ja no hi és

Gemma Castanyer

Editorial Excellence

A partir de 5 anys

L'avi ja no hi és

Basat en fets reals, aborda el comiat de l’avi Josep des de la mirada de la seva neta Laia. Un àlbum fantàstic per tractar el dol amb els més petits, que ens descobreix que els comiats a vegades no són per sempre.

stats