Recursos didàctics 29/01/2021

El teatre musical

¿Saps què tenen en comú ‘El Petit Príncep’ i ‘El Màgic d’Oz’? Que de tots dos se n’han fet musicals en català. Al teatre musical la història s’explica a través dels diàlegs i també de les cançons. Si alguna vegada n’has vist algun, segur que no l’has oblidat. I si encara no n’has vist cap, consulta la cartellera, perquè en aquest moment se’n fan uns quants que segur que et podrien agradar!

Cristina Serret Alonso
2 min
El teatre musical

¿Són una obra de teatre o un concert de música?

Ni una cosa ni l’altra. O totes dues alhora! El teatre musical és un espectacle en què els protagonistes, a més d’actuar, canten. I, sovint, també ballen. A més, la música és interpretada en directe per una orquestra o un conjunt instrumental. És l’espectacle total.

Companyies de mida XL

Les companyies de teatre musical solen ser molt grans, perquè sumen les professions actorals i musicals. Així, hi sol haver dos directors: el director d’escena i el director musical. També incorporen un coreògraf que s’encarrega de crear els passos de ball i dirigir els ballarins. Els tècnics de llum i de so, els maquilladors, els perruquers i els encarregats de vestuari, d’attrezzo i de decorats també formen part de la companyia. I després hi ha, esclar, els actors, que també han de ser bons cantants.

Digues-m’ho cantant

Al teatre musical les cançons apareixen sovint en els moments de més emoció de la història. Quan els protagonistes estan molt contents, molt tristos, quan recorden fets passats, quan estan enamorats… Tot ho expressen a través del cant, perquè la música és com un gran altaveu de les emocions.

Del llibre a l’escenari…

Les històries que ens expliquen als musicals poden ser originals, és a dir, creades per a aquell espectacle, o adaptacions de novel·les, fets històrics o pel·lícules. Així, per exemple, El Petit Príncep i El Màgic d’Oz són musicals basats en un llibre.

…i de l’escenari al cinema

A la vegada, molts musicals han inspirat pel·lícules molt famoses, que es van rodar després que l’espectacle teatral fos molt popular. Això és el que va passar, per exemple, amb Grease.

Els musicals a casa nostra

Coneixes la cançó Vaig aprendre? Si la resposta és afirmativa, és que has vist el musical El Petit Príncep. Aquesta obra es va estrenar l’any 2014 de la mà de Manu Guix i Àngel Llàcer, i des de llavors ja l’han vist milers d’espectadors. És un exemple de musical fet a casa nostra, però hi ha altres companyies, com Dagoll Dagom o Focus, que també ens han ofert grans espectacles de teatre musical en català que no tenen res a envejar als de Broadway.

Vocabulary

Great: gran

Way: carrer, via

Bulbs: bombetes

Spoken: parlat

Sing: cantar

stats