Cristina Serret

El suro

Els taulers d’anuncis, algunes plantilles de les sabates i els taps de les ampolles tenen un tret comú: estan fets amb suro. Aquest material que trobem a la natura té unes propietats fabuloses. És per això que el fem servir des de l’antiguitat. Avui te n’expliquem algunes curiositats

El suro / MARTA CAYUELA Zoom

Què és?

El suro és un material natural que s’obté de l’escorça de l’alzina surera o Quercus suber. Se’n fan taps per a les ampolles de vi i cava, flotadors i planxes que es fan servir d’aïllants del fred i el soroll.

Com s’obté?

L’extracció del suro es fa de manera manual. Les persones que fan aquesta feina s’anomenen peladors, i saben com extreure l’escorça sense ferir l’arbre, enretirant-la sense malmetre la fusta. A més, l’alzina surera té la capacitat de regenerar-se i al cap de deu o dotze anys ja torna a tenir l’escorça tota sencera.

Summer harvesting

Cork is only extracted from May to September

Quines característiques té?

Per les seves propietats, el suro és un material extraordinari. Flota, és elàstic i molt lleuger. També és impermeable, i no deixa passar ni els líquids ni els gasos. A més, té la capacitat d’absorbir les ones sonores i és un bon aïllant tèrmic. És a dir, que ens protegeix de les altes i les baixes temperatures.

Did you know?

Cork extractors use a sharp axe to remove it

A Catalunya hi ha suro?

Sí, els boscos d’alzines sureres es concentren sobretot a les comarques gironines, i molt especialment al Baix Empordà. Segles enrere ja érem un dels principals països del món en la producció de taps de suro i avui Espanya n’és el segon productor mundial, just per darrere de Portugal. Si vols saber més coses d’aquest material i de la tradició surera catalana, pots fer amb la família una visita al Museu del Suro de Palafrugell.