Recursos didàctics 10/02/2022

La Super Bowl

Als Estats Units aquest no serà un diumenge qualsevol. Milions d’americans estaran pendents de les pantalles per veure la Super Bowl, una competició esportiva que sempre bat tots els rècords d’espectadors. Si vols saber per què, avui t’ho expliquem

2 min
La Super Bowl

Un superdia

La Super Bowl és la final de la Lliga Nacional de Futbol Americà (NFL). El partit se celebra sempre un diumenge del mes de febrer, i és tan popular que aquell dia es coneix com a Super Sunday o Superdiumenge. Encara que no és una festa oficial, s’hi assembla molt.

Quan va començar?

La primera Super Bowl es va celebrar l’any 1967. La van disputar els guanyadors de la National Football League (NFL) i de l’American Football League (AFL) per decidir qui era el campió dels Estats Units. Enguany serà l’edició 56. O, més ben dit, l’edició LVI, perquè les Super Bowls es compten amb números romans.

Ara aquí, ara allà

La seu de la Super Bowl va canviant. Aquest 2022 es disputarà al SoFi Stadium d’Inglewood de Los Angeles, Califòrnia.

Un trofeu amb nom i cognom

L’equip que guanya la Super Bowl rep el trofeu Vince Lombardi, que es diu així en record de l’entrenador de l’equip que va guanyar les dues primeres Super Bowls de la història. A més d’aquest trofeu, tots els membres del club reben un anell de campió fet d’or blanc i diamants. 

Quina gana!

Es considera que el diumenge de la Super Bowl és el segon dia en què es consumeix més menjar i beguda als Estats Units, només per darrere d’Acció de Gràcies. Entre els aliments més demanats hi ha la pizza i les aletes de pollastre. I, per beure, cervesa. 

El 'halftime show'

Un dels moments més esperats és la mitja part del partit, quan actua un músic o un grup de talla mundial. Al principi hi actuaven bandes universitàries, però el públic no hi prestava gaire atenció i els espectadors desconnectaven. Fins que l’any 1993 la Super Bowl va contractar Michael Jackson, que va interpretar una cançó en directe amb 3.500 nens. Des de llavors, el descans de la Super Bowl genera tanta expectació com el mateix partit. 

Milions i milions

La retransmissió de la Super Bowl sempre bat rècords d'audiència, amb més de cent milions d’espectadors només als EUA. Com que hi ha tanta gent mirant-s’ho, la publicitat també és molt cara. Una empresa que vulgui emetre un anunci durant l’espectacle ha de pagar més de dos milions d’euros. 

Vocabulary

  • Trophy: trofeu
  • Football: pilota
  • Halftime: mitja part
  • To headline: encapçalar

stats