Criatures 23/05/2020

El Sol

El Sol és l’estrella més pròxima a la Terra i el centre del nostre sistema solar. Sense ell, la vida al nostre planeta seria impossible, perquè ens dona escalfor, llum i energia. Avui te n’expliquem algunes dades molt interessants

Cristina Serret Alonso
2 min
El Sol

Una enorme esfera gasosa

Al Sol no hi ha una superfície sòlida com a la Terra, perquè és una immensa esfera formada per gasos. La seva composició és un 91% d’hidrogen i un 8,9% d’heli.

Les xifres colossals del Sol

La temperatura a la superfície del Sol és d’uns 5.700 graus (la de la Terra és de 20 graus de mitjana). És a 150 milions de quilòmetres de distància de nosaltres, i té una antiguitat de 4,5 bilions d’anys. El seu diàmetre és d’1,4 milions de quilòmetres. Això equival a 109 planetes Terra l’un al costat de l’altre.

Una llarga vida

Com passa amb totes les estrelles, arribarà un dia que el Sol es quedarà sense energia, perquè haurà consumit tot el seu hidrogen, i s’apagarà. Però nosaltres no ho veurem, perquè els científics calculen que això passarà d’aquí 6,5 bilions d’anys.

Vols passar una bona estona?

Clica aquí! Passatemps

Dibuixar amb ombres

Un astre en rotació

El Sol, igual que la Terra, fa el moviment de rotació. Però com que no és sòlid, sinó gasós, no totes les seves parts roten a la mateixa velocitat. A l’equador, per exemple, la rotació dura 25 dies, mentre que als pols és de 36 dies.

Una nana groga

Hi ha diverses mides d’estrelles, des de les supergegants fins a les nanes, com el Sol. Una altra manera de classificar les estrelles és segons la seva temperatura. Les més fredes són les estrelles roges, mentre que les més calentes són les de color blanc blavós. El Sol està a mig camí, i per això és una estrella groga.

Vocabulary

Sun: Sol

Earth: Terra

Safe: segur

Burn: cremar

Skin: pell

stats