Recursos didàctics 20/07/2021

La protecció solar

La pell és l’òrgan més gran del nostre cos. Fa de barrera contra els agents infecciosos i ens protegeix del fred, de la calor i de la radiació solar. Per tot això, l’hem de cuidar i protegir perquè estigui sana. Una bona manera de fer-ho és aplicant-hi protecció solar cada vegada que ens exposem a la llum ultraviolada. És a dir, sempre que estem al sol

2 min
La protecció solar

Què passa si no ens posem protecció?

Sense protecció podem patir una cremada solar, i això pot ser perillós. Quan la nostra pell es posa vermella, vol dir que el sol li ha fet mal i ens hem cremat. Llavors hem d’esperar que es curi i estar uns dies sense prendre el sol, perquè si no podria empitjorar molt. 

Tots ens cremem igual?

No, depèn del color de la pell. Les persones de raça negra tenen molta melanina i no es cremen. A l’altre extrem hi ha les persones albines o de pell molt blanca, que amb molt poca quantitat de llum ultraviolada ja es cremen. Com més clar és el color de la pell, més l’hem de protegir. 

Quan és més fort, el sol?

A les hores centrals del dia, entre les 12 del migdia i les 4 de la tarda. Així i tot, hem de posar-nos protecció solar sempre que estiguem a l’aire lliure, especialment durant els mesos de primavera i estiu. I no només a la platja, també a la muntanya, al casal o a l’escola. O el que és el mateix: cada vegada que estiguem exposats a la llum ultraviolada.

Si estem a dins de l’aigua també ens podem cremar?

I tant! Has de saber que l’aigua fa un efecte de mirall. Per tant, a més de rebre la llum del sol, rebem la llum que s’hi reflecteix.

Què vol dir que la nostra pell té memòria?

Amb els anys, estiu rere estiu, la nostra pell va acumulant el dany que li fa la llum ultraviolada. Una de les conseqüències és el fotoenvelliment, que fa que quan siguem grans tinguem la pell tacada i arrugada. Una altra cosa que pot passar és que algunes cèl·lules es reprodueixin de manera descontrolada, generant tumors. Això és el que anomenem càncer de pell, i pot ser més o menys greu segons el tipus.

Quina és la millor protecció solar?

Els protectors solars es classifiquen per números, segons el grau de protecció. Com més alt, més bé ens protegeixen. Tria sempre les cremes, esprais o gels amb un factor de protecció 50 plus. Encara que hi ha factors de protecció més alts, aquest és suficient. Això sí, aplica-te'n sempre una capa gruixuda.

The 5 W’s of Sunscreen
  • Who Everyone under the sun
  • What SPF 50
  • When 30 minutes before going outdoors. Reapply every 2 hours
  • Where All exposed skin
  • Why To prevent skin damage

Quan ens l’hem d’aplicar?

La crema solar te l’has de posar uns 20 o 30 minuts abans de l’exposició al sol. Aplica-la de manera abundant i per totes les parts del cos que no queden cobertes per la roba: des del dors del peu fins a les orelles. No et deixis cap racó sense crema. I després cal fer reaplicacions cada dues o tres hores. 

Vocabulary

  • Summer: estiu
  • Sunscreen: protector solar
  • Cloudy: ennuvolat
  • Ears: orelles
  • Knees: genolls
  • Neck: coll
  • Outdoors: aire lliure
  • Skin: pell

Amb la col·laboració de Laia Pastor, doctora especialista en dermatologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona

stats