Recursos didàctics 19/03/2021

La pintura

Des de la prehistòria, els homes i les dones s’han expressat a través de la pintura. L’art rupestre, realitzat a l’interior de les coves amb pigments naturals, és la mostra més antiga d’expressió artística humana. Des de llavors, hem descobert molts materials i tècniques per pintar, i cadascun té unes característiques especials. Avui te n’expliquem alguns

2 min
Tècniques de pintura

Aquarel·la i oli, qui és qui?

Has pintat mai amb aquarel·les? Aquest tipus de pintura es diu pintura a l’aigua perquè l'aigua es fa servir per dissoldre els pigments. Altres exemples de pintura a l’aigua són el tremp i la tinta xinesa. La pintura a l’oli, en canvi, és un tipus de pintura greixosa, perquè es fa a partir d’olis i no cal afegir-hi res per començar a pintar. Si es volen diluir, es fa servir aiguarràs. Les ceres són un altre tipus de pintures greixoses.

Com les diferenciem?

Una aquarel·la i una pintura a l’oli són com la nit i el dia. L’aquarel·la ens dona una sensació de transparència, de pintura lleugera, mentre que en la pintura a l’oli el traç és brillant, dens i, si es vol, amb moltes capes. Per entendre-ho millor, pots mirar quadres a l'oli de Monet o Velázquez i comparar-los amb pintures de William Turner o Emil Nolde. Hi veus la diferència?

Una pintura que permet rectificacions

Una altra diferència entre la pintura a l’aigua i la pintura greixosa és que la segona permet rectificacions. Quan fas una aquarel·la o pintes amb tinta xinesa, has de saber molt bé què vols fer, perquè no hi ha marge per rectificar. Amb la pintura a l’oli, en canvi, com que es van superposant capes de pintura, pots anar modificant el treball a mesura que avances. 

Un nom per a cada cosa

Sabies que, segons el tema escollit, les pintures tenen un nom o un altre? Un bodegó, per exemple, ens mostra el que s’anomena natura morta. És a dir, aliments, objectes o animals de caça. Una marina és un paisatge on apareix el mar, mentre que un retrat és la representació d’una persona. L’autoretrat, en canvi, ens mostra l’autor de la pintura, dibuixat per ell mateix. Com una selfie feta a mà. 

Una eina, una empremta

Una pintura pot canviar molt segons l’eina que es faci servir per treballar. El pinzell és la més coneguda, però hi ha artistes que també treballen amb brotxes, paletes, espàtules, aerògrafs (que projecten la pintura mitjançant aire comprimit) o fins i tot les mans. 

Vocabulary

  • Oil paint: pintura a l’oli
  • Dry: assecar-se
  • Watercolours: aquarel·les
  • Lighter: més clar

Amb la col·laboració d’Eloisa Valero, professora del departament de Dibuix de l’Institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona i professora associada del departament de Pedagogia de la URV

stats