Criatures 20/06/2020

Els petards

Sant Joan és la primera festa que podrem celebrar després de totes les setmanes de confinament. Tots en tenim moltes ganes, perquè podrem fer una revetlla tradicional, amb coets i petards, tot i que en grups més reduïts de gent. És per això que avui et donem alguns consells perquè la festa sigui bonica però també segura

Cristina Serret Alonso
2 min
Els petards

On els comprem?

A l’hora de comprar els petards, els coets i la resta d’articles pirotècnics, busqueu sempre botigues autoritzades. Un cop els tingueu, poseu-los a dins d’una bossa. No els porteu mai a les butxaques, podria ser perillós.

Com els triem?

Els petards es classifiquen en tres grups: F1, F2 i F3. Els de la categoria F1 tenen menys càrrega i són més segurs. Estan pensats per a nens i nenes de més de 12 anys. S’utilitzen a la mà i a distància de 2 metres entre persones. Dins d’aquest grup hi ha les bengales, les fonts petites o els trons d’impacte. A la categoria F2 hi ha els articles que pots fer servir si tens 16 anys o més. Per exemple, les fonts mitjanes i grans, les bateries petites i mitjanes o els efectes volants senzills. Aquests són per utilitzar a 8 metres de distància entre persones. Finalment, els de categoria F3 estan destinats als majors de 18 anys. Hi entren les bateries, els trons i els coets, i la distància de seguretat és de 15 metres.

Com els encenem?

Abans d’encendre els petards llegiu bé les instruccions. No els llanceu mai amb les mans ni els poseu a prop de la cara o la resta del cos. Tampoc els llanceu contra altres persones.

Vols passar una bona estona?

Clica aquí! Passatemps

Coca de Sant Joan

On els encenem?

Els coets s’han d’encendre sempre de manera segura. Això vol dir que, per exemple, no s’han de ficar mai a dins d’una totxana o una ampolla, perquè en explotar podrien fer metralla, i tots aquests bocins que surten disparats us podrien fer molt de mal.

Com disparem els coets?

El millor és fer servir una coetera. Mai els heu de sostenir amb la mà ni fer servir una coetera trencada, perquè el coet podria sortir disparat cap a una direcció inesperada. Una altra cosa important és que no heu de llançar mai coets a menys de 500 m de zones boscoses.

I si un petard no peta?

No us hi acosteu fins al cap de mitja hora. Llavors, remulleu-lo bé abans d’agafar-lo.

Vocabulary

Fireworks: focs artificials

Blue: blau

Hardest: el més difícil

Dinosaur: dinosaure

Amb la col·laboració de l'Associació de Comerciants de Focs Artificials d'Espanya (ACFAE)

stats