Recursos didàctics 19/05/2021

Els misteris de la Mona Lisa

La Gioconda, també coneguda com la Mona Lisa, és una de les pintures més famoses del món. La va pintar l’italià Leonardo da Vinci i s’exposa al Museu del Louvre de París. És un quadre gairebé perfecte, però que està envoltat de misteris i curiositats. Avui te n’expliquem una bona pila

2 min
Els misteris de la Mona Lisa

Qui era la model?

Segons la teoria més acceptada, era una dona anomenada Lisa Gherardini, casada amb un comerciant anomenat Bartolomeu de Giocondo. Per això el quadre es coneix com La Gioconda i també com La Mona Lisa. Però també hi ha qui assegura que la model era la mare de Da Vinci o una noble de l’època. Fins i tot hi ha qui apunta que era el mateix Leonardo o un dels seus amants.

El somriure de la Mona Lisa

El somriure de la Gioconda és gairebé tan famós com la mateixa pintura. Leonardo va aconseguir crear una il·lusió òptica amb la boca de la Mona Lisa. Si un la mira amb atenció, veu que no està somrient. Però si observa el quadre des de la distància, sense buscar el detall, dirà que la Gioconda somriu. Per això es diu que la Mona Lisa té un somriure inabastable: quan t’hi vols acostar, desapareix. 

La mirada que tot ho veu

Leonardo va dibuixar la Gioconda de tal manera que l’espectador sempre té la sensació que la model l’està mirant, sigui on sigui que es col·loqui. A més, no té celles ni pestanyes, segurament pels treballs de restauració, que les haurien anat esborrant. Així i tot, hi ha qui pensa que Leonardo les va ometre expressament, perquè la seva expressió fos encara més misteriosa.

Per què sembla envoltada de boira?

Da Vinci es va inventar una tècnica anomenada sfumato o esfumat, per la qual la figura sembla envoltada d’una capa boirosa, com si les línies s’esvaïssin. Amb això, la model sembla tenir tres dimensions. 

El robatori de 'La Gioconda'

L’agost de 1911 un home va entrar al Museu del Louvre vestit amb una gavardina blanca com les que feien servir els treballadors. Va agafar La Gioconda, se la va posar sota la roba, i va sortir. El quadre no va ser recuperat fins gairebé tres anys més tard, quan el lladre va intentar vendre’l. Durant tot el temps que La Mona Lisa no va ser al museu, els visitants hi anaven igualment per veure el buit a la paret.

Màxima protecció

La Gioconda s’exposa a la sala més gran del Louvre, perquè cada dia la visiten milers de persones. Està protegida per un cristall de seguretat antibales. Encara que sembli increïble, més d’una vegada hi ha qui ha intentat fer malbé la pintura.

Vocabulary

  • Begin: començar
  • Suspicion: sospita
  • Steal: robar
  • Innocent: innocent

stats