Recursos didàctics 30/06/2021

Menjarem insectes?

¿T’imagines fer un vermut amb una barreja de fruits secs, grills i saltamartins? No és ciència-ficció: els insectes són l’aliment del futur, perquè tenen molts nutrients i criar-los és eficient i respectuós amb el medi ambient. En molts països ja se’n consumeixen habitualment, i ben aviat arribaran també a les nostres taules

2 min
Menjarem insectes?

D’on surten?

Encara que alguns es recol·lecten en estat salvatge, la majoria dels insectes destinats al consum humà es crien en granges, igual que els porcs o els pollastres. Tenen l’avantatge que ocupen menys espai que les granges tradicionals i, a més, es poden instal·lar en tota mena d’espais. A Suècia, per exemple, estan treballant en un projecte per instal·lar granges d’insectes a les rotondes.

Quan es mengen?

Els insectes fan la metamorfosi des de l’ou, i passen a ser una larva fins que finalment es desenvolupen. Doncs bé, cada tipus d’insecte ens interessa en una fase d’aquest estat. Per exemple, el cuc de la farina ens el menjarem quan sigui una larva, mentre que el grill és més interessant quan ja està del tot desenvolupat.

Com es mengen?

Els insectes ens els podem menjar sencers, i cuinats, o bé com a ingredients d’altres preparacions, en galetes, pastissos o fins i tot plats salats.

A quins llocs del planeta se’n mengen més?

Al nostre continent no hi ha gaire tradició de menjar insectes, però en molts llocs de l’Àsia és el més normal del món. Per això la Unió Europea està observant aquests països per veure quines espècies fan servir, com les preparen i quins efectes saludables tenen. Així, els occidentals podem aprendre de la seva experiència.

Menjar insectes és sostenible? 

Molt! Els insectes s’alimenten dels residus de la matèria orgànica que generem. A més, per criar-los es consumeix menys aigua i energia que amb altres espècies, i es generen menys gasos d’efecte hivernacle. També són molt eficients convertint els residus orgànics en proteïnes, lípids i micronutrients. I mengen poc i es reprodueixen molt ràpidament. Tot són avantatges!

D’un insecte se n'aprofita tot?

Gairebé. Es calcula que podem aprofitar fins a un 80% de la seva composició. I això és molt, perquè del porc, per exemple, se n’aprofita un 50%.

Quins insectes podem tastar?

La FAO, que és l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació, acaba d’aprovar el consum del cuc de la farina (Tenebrio molitor). L’ha inclòs a la llista de Novel Foods, que recull aquells aliments que fins ara no menjàvem i que s’ha demostrat que són segurs per al consum humà. Aquest insecte és molt interessant perquè conté moltes proteïnes, lípids, sals minerals i vitamines.

En el futur menjarem insectes?

Sí, i de manera més habitual del que t’imagines. Es calcula que l’any 2050 necessitarem un 50% més de proteïna de la que som capaços de produir avui dia, perquè la població haurà augmentat. I, com que amb la proteïna animal i la vegetal no en tindrem prou, haurem de buscar-la en els insectes. 

Vocabulary

  • Crickets: girlls
  • Feed: aliments
  • Cattle: bestiar boví
  • Sheep: bestiar oví
  • Pigs: bestiar porcí
  • Amount: quantitat

Amb la col·laboració de Sílvia de Lamo, Professora d’enginyeria química de la URV i membre del grup de recerca Food, Innovation & Engineering

stats