Recursos didàctics 05/01/2022

El manga

Els còmics japonesos són un fenomen mundial. N’hi ha de totes les temàtiques i per a totes les edats. Avui t’expliquem algunes curiositats sobre aquestes històries que ens arriben des de l’altra banda del món

2 min
El manga

Què vol dir ‘manga’?

En el seu origen, la paraula japonesa manga designava els dibuixos fets com si fossin apunts, de manera informal, gairebé com gargots. Avui dia, manga són els còmics fets al Japó.

El déu del manga

El manga és la suma de l’art gràfic japonès i el còmic occidental. Es va fer famós arreu del món al segle passat, gràcies a persones com Osamu Tezuka, que és conegut com el déu del manga. Tezuka va crear històries que es van fer molt populars, i també va ser el primer a fer una adaptació animada del manga per a la televisió. És a dir, es va inventar l’anime.

Un fenomen mundial

En l’actualitat el manga és un fenomen que s’ha escampat arreu del món. La paraula ja s’aplica a tota mena de còmics fets sota la influència del còmic japonès, encara que siguin d’altres països. L’OEL Manga, per exemple, són les sigles d'original English-language manga, i s’aplica al manga fet per artistes americans, europeus o de fora del Japó, Corea i la Xina.  

Històries bicolors i capgirades

Els manga normalment s’imprimeixen en blanc i negre. A més, es llegeixen al revés dels còmics occidentals: començant pel final del llibre, i de pàgina parella a pàgina senar.

Manga en català?

Per llegir manga ja no cal saber japonès. Hi ha moltes col·leccions que han estat traduïdes al català, perquè les editorials han vist que aquest tipus de còmic també agrada molt a casa nostra. Curiosament, la primera vegada que es va publicar còmic japonès traduït a la nostra llengua va ser l’any 1968. Ho va fer la revista Cavall Fort, en una secció anomenada Mostra de còmic mundial.

La llista dels ‘top’

Entre els manga més venuts de la història hi ha One Piece, Bola de Drac, Naruto, Detectiu Conan, Shin-chan o Doraemon. Segur que et sonen, oi? Això és perquè molts d’aquests còmics tenen la seva versió animada i s’han convertit en sèries de televisió famosíssimes.

Vocabulary

  • To work: treballar
  • Best-selling: supervendes
  • World: món
  • Over: més de

stats