Recursos didàctics 20/10/2021

La teva generació

Segons l’any que vas néixer, ets d’una generació o una altra. Els teus pares potser són mil·lennials, els avis 'boomers' i tu de la generació Z. Avui t’expliquem com reconèixer cada generació i per què les anomenem així

2 min
Any que passa, generació que neix.

Què és una generació?

Són el conjunt de persones que viuen en una mateixa època i el mateix moment de les vides respectives. Per exemple, els nens i nenes que van viure durant la Guerra Civil. O tu i els teus amics, que heu viscut la pandèmia, també sou de la mateixa generació. Per fer-ho més senzill, sovint parlem de la generació dels besavis, la generació dels avis o la generació dels pares. 

Generacions tecnològiques

Les generacions també es fan servir per definir la tecnologia. Diem que un mòbil és d’última generació quan és el més nou del mercat. I a la inversa: els ordinadors de primera generació, per exemple, eren molt grans, molt lents i menys intel·ligents. Entremig d’aquests i els que tenim ara, hi ha hagut una pila de generacions, que a mesura que s’han anat succeint, han suposat una millora del producte.

La generació silenciosa 

Són les persones que tenen entre 75 i 90 anys. De petits van viure una època difícil, marcada per la Guerra Civil. Van haver de treballar intensament per recuperar-se. A la seva època moltes cases no tenien neveres, televisió ni telèfon. Ben just hi havia electricitat!

Els 'boomers'

Van néixer entre el 1949 i finals dels anys 60, i es diuen així perquè són fills del baby boom. El baby boom (o esclat de la natalitat) és un fenomen que es va produir després de la Segona Guerra Mundial, quan els joves van veure el futur amb optimisme i es van engrescar a tenir més fills. 

La generació X 

Són les persones que ara tenen entre quaranta i cinquanta-cinc anys. També se’ls coneix com la generació EGB, que és com s’anomenava l’ESO llavors. Quan ells van néixer la tecnologia estava a les beceroles, però en pocs anys van tenir ordinadors, correu electrònic i mòbils. 

Els mil·lennials 

Els que van néixer entre el 1981 i els anys 90 són la primera generació digital de la història. Però els va enganxar de ple la crisi econòmica i van tenir molts problemes per trobar feina, tot i estar molt preparats. 

La generació Z 

Si tens entre 7 i 17 anys, aquesta és la teva. Heu nascut amb el mòbil a la mà i teniu un gran domini de la tecnologia. Us relacioneu a través de les xarxes socials i doneu molta importància a la imatge. També es diu que sou emprenedors i individualistes. T’hi sents reconegut?

La generació Alfa

És la dels germans petits, de fins a sis anys. També se l’anomena la generació dels screeners, perquè estan davant de la pantalla gairebé des que neixen. 

Vocabulary

  • Generation: generació
  • Level: nivell
  • Family tree: arbre de família
  • Cousins: cosins i cosines

stats