Recursos didàctics 29/07/2021

Les formigues

Les formigues són uns insectes fascinants. Viuen en colònies, sovint de milers d’individus, i s’organitzen de manera precisa. Al cau, cadascú sap què ha de fer, quan i de quina manera. Funcionen com un engranatge perfecte! Avui ens les mirem amb lupa

2 min
Les formigues.

Com són?

Segur que alguna vegada t’has quedat parat, observant les formigues. Si t’hi has fixat bé, potser deus haver vist que aquests insectes tenen sis potes llargues i primes i dues antenes. El seu cos està format per un abdomen allargat, amb una part més estreta, anomenada cintura. Les formigues solen ser de color negre, però també n’hi ha de vermelles.

On viuen?

Les formigues viuen en colònies, o grups d’individus, dins dels formiguers. Són unes arquitectes excel·lents, capaces de construir galeries, túnels i cambres. A més, els formiguers tenen diverses entrades i sortides. Quan arriba l’hivern, les tapen i passen els mesos freds a l’interior. A la primavera, obren les portes i surten a buscar aliment.

Què mengen?

Hi ha formigues que s’alimenten exclusivament de fulles, llavors o nèctar de les flors. D’altres, però, són carnívores i caçadores, i mengen restes d’altres animals; en aquest sentit, els agrada molt el nèctar que segreguen algunes classes de pugó, uns insectes que s'alimenten amb la saba de les plantes.

Què fa cadascuna?

Al formiguer cada individu té una missió. Les obreres s’encarreguen d’anar a buscar el menjar i tenir cura del cau. Els mascles són els encarregats de fecundar les reines, que són les que ponen els ous. I les formigues soldat defensen el formiguer i la resta de formigues quan senten una amenaça.

Com es comuniquen?

A través de la química! Les formigues segreguen unes substàncies, anomenades feromones, que són com un rastre que les altres poden seguir. És per això que molt sovint les veus caminant en filera: estan seguint el rastre de les feromones. De vegades també es comuniquen amb el tacte, a través de les antenes o altres parts del cos.

Per què es diu que són un superorganisme?

Hi ha investigadors que, després de passar molt de temps observant les formigues, han considerat que les colònies són superorganismes. És a dir, que funcionen com si fossin un sol ésser, format per moltes cèl·lules, que serien les formigues. És una manera de dir que aquests insectes són capaços d’organitzar-se amb total precisió.

Vocabulary

  • ants: formigues
  • everywhere: a tot arreu
  • strongest: les més fortes
  • size: mida
  • carry: transportar
  • heavy: pesants

stats