Cristina Serret

Les 12 campanades

Al 2019 només li queden tres dies. Dimarts a la nit encetarem un nou any, i ho farem amb el ritual de les dotze campanades. Avui t’expliquem algunes curiositats sobre aquesta tradició i també et donem alguns consells per començar el 2020 amb bon peu. Bon any!

Les 12 campanades / MARTA CAYUELA Zoom

Per què mengem raïm?

La tradició mana que ens mengem un gra de raïm amb cada campanada. Ningú sap del cert on i quan va començar aquest costum, però sovint s’explica que el van inventar uns pagesos valencians, cap al 1909. La llegenda conta que aquell any van tenir més raïm del que podien vendre i es van empescar aquest ritual per donar-li sortida.

Una nit de bruixes

El 31 de desembre, dia de Sant Silvestre, les bruixes fan festa grossa. O almenys això diu una tradició molt antiga. També assenyala que aquella nit les bruixotes són més poderoses que mai, i es dediquen a voltar pels carrers per espantar la gent.

Check your list

One of the most popular New Year’s tradition is making New Year Resolutions

Vols tenir un bon 2020?

La nit de Cap d’Any sol venir acompanyada de molts rituals que invoquen la bona sort. Menjar-se el raïm n’és un, però n’hi ha una pila més. Per exemple, deixar les maletes a la porta farà que viatgis molt. Si fiques una peça d’or a dins de la copa de cava o a dins de les sabates guanyaràs molts diners. I si entres al 2020 a peu coix sobre la cama dreta, tindràs un any ple de fortuna!

Did you know?

Italians celebrate New Year’s Eve by eating lentils in the belief that these legumes will bring them money and good fortune

Un pas de bou

A partir de finals de desembre el sol es va ponent una mica més tard i el dia comença a créixer. I a cada setmana que passa ho notem una mica més. És per això que diem que “Per Nadal, un pas de pardal” (en referència al fet que el dia s’allarga molt minsament) i “Per Ninou [1 de gener], un pas de bou”. És a dir, que avança amb una mica més de velocitat.