Recursos didàctics 21/04/2021

Els bolquers

Els bolquers són els nostres companys inseparables des que naixem fins que aprenem a fer pipí i caca. Per això cada dia se’n fan servir milions a tot el món. Avui t’expliquem com eren abans, com són ara i, sobretot, com seran en el futur

2 min
Els bolquers

Unes calcetes especials 

Els bolquers són una mena de calcetes que s’ajusten al cos dels nadons. Destaquen per la seva absorció. Així, quan els petitons es fan pipí o caca, no se’ls mullen les cames, perquè tot es queda a dins del bolquer.

Com eren els més antics?

Els bolquers són un invent molt antic, però al començament només eren embolcalls que feien els pares amb teles, pells o fulles. De vegades els farcien amb herbes.

I després, els de roba

No va ser fins molt més tard que es van inventar els bolquers de roba, fets de cotó o lli, que es cordaven amb agulles imperdibles. S’havien de rentar cada vegada que s’embrutaven. I era una feinada, perquè quan es van començar a fer servir encara no existien les rentadores!

L’impermeable, quin gran invent

La primera gran revolució del bolquer va arribar amb el teixit impermeable. Amb aquest teixit, el nadó ja no mullava la roba ni el llit. Però els bolquers encara eren de roba i s’havien de netejar cada vegada.

Ara… bolquers d’un sol ús

Al segle passat es van inventar els bolquers d’un sol ús, que es llencen quan s’embruten. Tenen molts avantatges, com ara que són lleugers i còmodes. Però també grans inconvenients: per fabricar-los es fa servir cel·lulosa dels arbres. I com que contenen molts plàstics, poden trigar més de 500 anys a degradar-se.

L’alternativa 'eco-friendly'

¿Seria possible tenir bolquers amb els avantatges dels d’un sol ús però sense els seus inconvenients? La resposta és que sí. Ja existeixen, són els bolquers reutilitzables. Estan fets de roba i materials biodegradables. És a dir, que quan ja no els fem servir no es queden al medi ambient. Tenen una part que es va renovant cada vegada que el nadó l’embruta, però la calceta pot ser sempre la mateixa. I es poden posar a la rentadora!

Vocabulary

  • On an average: de mitjana
  • Disposable: d’un sol ús
  • Diapers: bolquers
  • Lifetime: vida
  • Skill: habilitat
  • Toilet: vàter



stats