Recursos didàctics 03/09/2021

Els crancs

Com es diu la closca dels crancs? És veritat que només caminen endarrere? Per què serveixen les pinces? Què mengen? Avui resolem aquestes i moltes altres qüestions relacionades amb els crustacis cuirassats més populars de la nostra costa

2 min
Els crancs.

Potes aparellades

Diem que els crancs són decàpodes perquè tenen cinc parells de potes (deca vol dir deu). Les dues primeres acostumen a ser més grans, i tenen forma de pinça. Les pinces dels crancs són unes armes poderoses, amb les quals es defensen i capturen les preses. Algunes espècies tenen les potes del darrere amb una forma que recorda els rems, i les fan servir per impulsar-se a dins de l’aigua.

De mar i terra

Hi ha crancs d’aigua dolça i d’aigua salada, així que en trobaràs al mar però també als rius i als llacs. Però també hi ha espècies terrestres, que habiten a la sorra o al fang.

Una dieta variada

Encara que la majoria de crancs són omnívors, és a dir, que mengen de tot, algunes espècies són herbívores i s’alimenten només d’algues. D’altres, en canvi, són grans carnívors que es cruspeixen peixos petits, mol·luscs i fins i tot altres crustacis.

Durs de closca

Una altra característica dels crancs és el seu exoesquelet o esquelet extern. Això vol dir que estan recoberts d’una closca molt dura. Però com que també és molt rígida, l’han d’anar mudant. Si no, l’animal no podria créixer.

Vas o vens?

De vegades es fa servir l’expressió Anar cap enrere com els crancs per indicar que un assumpte no s’està resolent, sinó tot el contrari. Aquesta comparació es basa en la creença que els crancs caminen cap enrere. Encara que ho poden fer, la majoria es desplacen lateralment, perquè així són més ràpids.

De cara al perill

El desplaçament lateral dels crancs no els fa més febles, perquè quan cal roten el cos i s’encaren cap on faci falta. Per exemple, a un depredador que s’hi acosti amb ganes de brega.

La plaga blava

Diem que una espècie és al·lòctona quan no és originària d’un lloc, sinó que hi ha arribat per l’acció de l’home. El cranc blau és un crustaci al·lòcton al delta de l’Ebre, on va arribar des de l’Atlàntic. Encara que és molt apreciat a la cuina, també és una amenaça per a les espècies autòctones, les que són característiques de la zona. I ja està arribant a altres punts del nostre litoral!

Vocabulary

  • Crabs: crancs
  • Weapons: armes
  • Pincers: pinces
  • Fight: barallar-se, lluitar
  • Males: mascles

stats