Criatures 16/06/2018

La mar salada

¿Has tastat mai l’aigua de mar? Segur que alguna vegada, sense voler-ho, n’has fet una bona glopada. No és gaire bona, tan salada… I si entra pel nas, encara és pitjor. Però la sal del mar és molt beneficiosa per a la pell i també és un aliment saludable. Quina sort, tenir-te tanta al nostre abast!

Cristina Serret
1 min
La mar salada Mortimer  i els dinosaures Tembo,  el petit elefant

La sal del mar s'aprofita?

I tant! La sal marina és de molta qualitat, i a més és més saludable que altres sals que trobem al supermercat. Això sí, l’has de comprar a les botigues, no s’hi val agafar-la directament de l’aigua. L’aigua de mar també es fa servir a la cuina, però, com la sal, s’ha de comprar envasada.

Quanta sal hi ha ha?

Un litre d’aigua de mar conté, aproximadament, 35 grams de sal. Aquesta quantitat pot variar una mica segons el mar. A l’Antàrtida, per exemple, n’hi ha 33 grams per litre, a causa del desglaç dels icebergs, que aporten al mar aigua dolça sense tantes sals minerals.

Tots els mars són igual de salats?

No, la salinitat dels mars i oceans pot variar força. El mar Bàltic, per exemple, és molt poc salat. En canvi, el mar Roig és el més salat de tots. Potser penses que ens hem oblidat del mar Mort… No del tot: en realitat és un llac. Això sí, és deu vegades més salat que els oceans!

Per què la mar és salada?

La sal arriba al mar amb l’aigua dels rius, que en el seu camí arrossega les sals minerals de la terra. Quan l’aigua de mar s’evapora per tornar a caure en forma de pluja no s’emporta aquestes sals, que es van acumulant.

Vocabulary

salinity: salinitat

salt: sal

seawater: aigua de mar

to freeze: congelar-se

fresh water: aigua dolça

stats