Activitats amb nens 10/01/2022

Jugar mentre ho aprens tot sobre les abelles

'APIS' és un joc de taula que mostra la importància de les abelles

2 min
APIS vol conscienciar sobre la problemàtica de la desaparició de les abelles i les greus conseqüències d’un món sense elles

És possible jugar amb les abelles? Doncs sembla que sí! I és que ja està a la venda APIS, el joc de les abelles, un dels primers jocs de taula que indaga en la problemàtica de la preocupant reducció de la població d’abelles i ajuda a reflexionar sobre les desastroses conseqüències que comportaria la seva desaparició. 

Durant milions d'anys, els insectes han pol·linitzat les plantes i han fet possible la seva reproducció. Aquest procés proporciona, entre altres beneficis, una tercera part dels aliments. Però els pesticides agrícoles, els monocultius, els depredadors i el canvi climàtic han reduït dramàticament el nombre d'abelles i d’altres pol·linitzadors. 

Un dels objectius més remarcables del joc és comprendre la importància d’aquests animals pol·linitzadors, ja que tres quartes parts de totes les plantes en depenen. El joc consisteix en respondre una sèrie de preguntes per assolir les diferents fases de la metamorfosi i, finalment, construir un rusc d’abelles de forma col·lectiva.

Qui pot jugar?

APIS s’adreça a tres tipologies de jugadors: els amants dels jocs de taula amb valor educatiu, els entusiastes de la natura i que estan preocupats pel medi ambient i aquelles persones amb un especial interès pel món de la ciència. Alhora, el seu caràcter pedagògic li permet dirigir-se tant a l’ús familiar i particular com al dels centres educatius. Aquest missatge didàctic d’APIS permet que l’alumnat reflexioni sobre els efectes d’un món sense abelles. 

El caràcter pedagògic del joc li permet dirigir-se tant a l’ús familiar i particular com a centres educatius

A més, APIS, el joc de les abelles té característiques que el fan únic: en primer lloc, és un joc col·laboratiu, defuig la rivalitat i convida a qui hi juga a cooperar per aconseguir un bé comú. En segon lloc, ha estat dissenyat per ser produït amb materials sostenibles. S’ha fet ús de fustes i materials recuperats i de proximitat, i disposa de certificats que evidencien el seu valor sostenible, com ara el distintiu de garantia de qualitat ambiental (DGQA) de la Generalitat de Catalunya, el certificat sanitari de la fusta (NIMF15) i el certificat de certificació forestal del Forest Stewardship Council (FSC); a més, ha comptat amb la col·laboració de la Fundació ILERSIS, entitat de caràcter social sense ànim de lucre que té com a finalitat assolir la inclusió social i laboral de persones amb diversitat intel·lectual i/o diagnòstic de malaltia mental. I en tercer lloc, APIS, el joc de les abelles és un joc en català que ha estat creat, evolucionat, dissenyat, finançat i produït a Catalunya, de bracet amb empreses locals i amb iniciatives de proximitat.

Per tot plegat, aquest joc és una iniciativa que uneix dues inquietuds. D'una banda, l'interès cada cop més accentuat pels jocs de taula i, de l'altra, la conscienciació i l’emergència per construir un món millor. APIS, el joc de les abelles ja s'ha començat a comercialitzar i, de moment, només se’n vendrà una edició limitada de 1.000 unitats en català. Més informació a www.apiseljocdelesabelles.com.

stats