Els llibres del Petit Sàpiens estan editats en format gran i amb pàgines desplegables que, obertes, fan fins a un metre de llargada. Són, doncs, àlbums il·lustrats que busquen la millor manera de presentar tots aquests personatges i captar l’atenció del lector. La il·lustració, doncs, és rellevant al resultat final. Pep Boatella, col·laborador de la revista Sàpiens, és l’autor dels dibuixos del primer llibre, de Jaume I, mentre que la jove Eleonor is Drawing s’ha encarregat de dibuixar la primera astronauta.
Personatges amb història
Una col·lecció per apropar grans figures de la història als lectors més joves
Què tenen en comú Jaume I el Conqueridor, la primera astronauta, Valentina Tereixkova, Leonardo da Vinci o la faraona Hatxepsut? No són contemporanis, ni formen part del mateix univers cultural, ni són del mateix país, ni tampoc destaquen en la mateixa disciplina. En canvi, tenen tots una història al darrere que mereix ser explicada als infants i amb la qual omplen la nova col·lecció que han impulsat l’editorial Ara Llibres i la revista Petit Sàpiens, del grup Som. L’objectiu d’Els llibres del Petit Sàpiens és apropar grans figures de la història als lectors més joves.
L’editor de Sàpiens, Jordi Creus, explica que l’èxit de la revista, que ha superat les expectatives i ha arribat als 9.000 subscriptors –a més dels 2.500 exemplars venuts al quiosc–, els va fer adonar que hi havia “un espai més enllà” de la capçalera i això els va animar a emprendre aquest nou projecte. Per això, al costat de l’editorial, han dissenyat una proposta lúdica i educativa a través de “llibres il·lustrats, bonics i ben editats”. Estan dirigits a nens a partir de set anys, si la lectura està acompanyada pels pares, i mantenen el rigor i la voluntat divulgadora de Sàpiens.
Els dos primers números els protagonitzen Jaume I el Conqueridor (El gran conqueridor. Les fabuloses aventures del rei Jaume I) i Valentina Tereixkova (La primera astronauta. Valentina Tereixkova i la conquesta de l’espai). Creus, llicenciat en història per la Universitat de Barcelona, signa el primer i reconeix que li ha fet una “il·lusió especial” assumir-ne l’autoria, mentre que la periodista Cristina Serret, autora dels textos de l'Ara Kids, signa el segon.
Història entenedora però sense ensucrar
Els relats intenten donar el màxim d’informació de la manera més amena possible, amb llenguatge entenedor per als infants però sense ensucrar la història. Per exemple, en el conte de Jaume I no s’eliminen els episodis més sanguinaris, tot i que es busca el to adequat. “Si Jaume I va fer tallar la llengua al bisbe de Girona, s’explica” –diu l’editor–, “no hem volgut obviar el més salvatge”. Creus recalca que són relats plantejats com a contes, malgrat que sigui història, i per això també s’hi afegeixen llegendes i vivències més mitològiques que acompanyen el personatge. En el cas de Jaume I, fan aparèixer la llegenda que conta que va retardar la conquesta de València perquè va voler respectar unes orenetes instal·lades a la seva tenda.
La idea de l’editorial, explica Creus, és treure els llibres de dos en dos aproximadament cada sis mesos, és a dir, quatre contes cada any, combinar presència catalana i èpoques diferents i alhora aconseguir la paritat entre personatges masculins i femenins, per donar visibilitat a dones “valuoses” que, sovint, “han estat a l’ombra”. “No és fàcil escollir els personatges”, reconeix Creus. De cara a Nadal de l’any vinent, estan en cartera la vida del bandoler Serrallonga i Mary Anning, una pionera de la paleontologia del segle XIX.
Els llibres estan a la venda des de fa més d’un mes i les previsions, de moment, són bones. Se n’han fet tirades de 5.000 exemplars. Però l’experiència no acaba amb els llibres. Els llibres del Petit Sàpiens inclouen també material extra que es pot consultar a la pàgina web www.petitsapiens.cat, com ara podcasts, dirigits pel guionista, músic i pallasso Ferran Aixalà (que també posa veu a alguns dels personatges). També s’hi publiquen interactius a través dels quals es pot trobar informació complementària o petits tests (quiz) perquè els infants puguin posar a prova allò que han après. Properament també estaran disponibles dossiers i documentació extra per a pares, mares i docents.