Els records
La nostra memòria és com un armari ple de calaixets. Hi desem coses que aprenem, moments viscuts, imatges i olors. De vegades els calaixets s’obren sense voler, i llavors ens assalta un record. Però també pot passar que obrim un calaixet i el trobem buit, perquè els records també tenen la capacitat d’esvair-se com la boira

Recordes quan eres un nadó?
Segur que no. Tampoc quan vas veure la cara dels teus pares per primera vegada, o quan vas començar a caminar. Els nadons no tenen la capacitat de recordar fins, aproximadament, als tres anys. Tot i això, els nadons tenen una memòria inconscient, que els serveix per reconèixer la veu de la mare o l’olor de la llet.
Els records són imperfectes
És molt probable que recordis el dia que vas celebrar el teu últim aniversari. Però, ¿recordes com anaves vestit, quin dia de la setmana va ser la festa o com era el paper que embolcallava els regals? La nostra memòria no és com un ordinador. Els records són selectius i imperfectes. I amb el pas del temps es van difuminant, són menys precisos.
Records fets a mida
Les persones podem fins i tot recordar detalls que en realitat no van passar. D’això se’n diu distorsió de la memòria, i no ho fem de manera conscient.
Per què hi ha records que s’esvaeixen?
Oblidar és un fet normal en l’ésser humà. Podem oblidar coses de manera volguda, perquè són records que no ens agraden, però també oblidem sense voler-ho. Moltes vegades, però, allò que ens semblava oblidat pot tornar a la nostra ment. N’hi ha prou de mirar una fotografia, sentir una olor o tornar al lloc on van passar les coses.
Els records emocionants duren més
Quan un record va acompanyat d’una emoció, com la sorpresa o la por, queda més fixat en la nostra memòria.
Vocabulary
To remember: recordar
To take pictures: fer fotos
Pictures: fotografies
Diary: diari personal
Amount: quantitat