Criatures 13/07/2013

Vull aigua de l'aixeta!

L'AMB promou l'ús d'aigua de xarxa i l'estalvi de residus a través de tallers i activitats destinades a un públic escolar, adult i familiar

Gemma Castanyer
3 min

"El taller és molt senzill. Els oferim fer un tast a cegues de quatre gots que hem omplert amb aigües diferents. Dos contenen aigua envasada (un de baixa mineralització i l'altre d'alta mineralització), el tercer aigua d'abastament pública d'origen subterrani o superficial i el quart aigua de l'aixeta de l'espai on fem el taller. Posteriorment els participants han de puntuar i valorar cada glop segons el qüestionari que els facilitem. El més sorprenent? Ningú diu que hi hagi una aigua dolenta i molts confonen l'aigua de xarxa amb l'aigua embotellada". Ho explica Onditz Portabella, que és educadora de les activitats d'aigua del programa metropolità d'educació ambiental Compartim un futur i des del passat mes de gener porta a terme el taller Aigua versus aigua , destinat a tots els públics i que es realitza en jornades, fires o esdeveniments lúdics. "Es tracta d'una activitat que té molt bona acollida i que el curs vinent mantindrem. El nostre objectiu és sensibilitzar sobre la qualitat de l'aigua de xarxa i fomentar-ne el consum", diu.

Una elecció fàcil

Si a la televisió ens anunciessin una aigua saludable, que ha passat estrictes controls de seguretat, que té el preu molt ajustat i que contribueix a preservar el medi ambient probablement no tindríem cap dubte a comprar-la. Aquesta és l'aigua de xarxa, la que arriba als 3,2 milions d'habitants que viuen a l'àrea metropolitana gràcies a la gestió integral que en fa l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB): "La qualitat de la nostra aigua ha tingut una millora progressiva amb el temps", explica Martín Gullón, director dels serveis del cicle de l'aigua de l'entitat. "El salt qualitatiu més important va tenir lloc entre els anys 2010 i 2011 gràcies a la implantació de l'osmosi inversa -un tractament molt avançat que serveix per reduir i gairebé eliminar les salts dissoltes a l'aigua- i que s'esdevé a la potabilitzadora de Sant Joan Despí". Segons Gullón, l'aigua de l'aixeta "ha passat tants o més controls que l'aigua envasada per assegurar que compleix amb tots els paràmetres de qualitat que exigeix la legislació".

Pel que fa al gust, Gullón recorda que "depèn del terreny que travessa fins a arribar als punts de captació i, per tant, de les sals que es poden dissoldre en aquest camí". Segons apunta, l'aigua que prové del riu Llobregat té més sals que la del Ter i per tant és més forta de gust. Assegura, però, que "s'estan fent esforços perquè cada dia siguin més semblants".

Opcions per triar

En tot cas, la tria de l'aigua que es prendrà a la llar és una opció de cada família. "El consumidor habitual d'aigua envasada és difícil de convèncer. Per això durant els tallers els facilitem informació sobre els múltiples avantatges de l'ús d'aigua de xarxa", explica Onditz Portabella, educadora de les activitats d'aigua del programa metropolità d'educació ambiental Compartim un futur . A l'hora de fer la tria es poden valorar diferents aspectes. Com apunta Martín Gullón, "l'aigua de l'aixeta és més econòmica, i a més compta amb la garantia de continuïtat, és a dir, mai no se'ns acaba". A més, "la tens quan vols i com vols, tot i que això no vol dir que no en fem un ús responsable". L'aigua és un bé preuat i escàs i per això tots els membres de la casa han de prendre consciència que no es pot malgastar. I Gullón reitera que "segueix una sèrie de controls i garanties sanitàries, gràcies al fet que passa per molts processos per controlar que la qualitat sigui l'adequada". I des del punt de vista mediambiental, l'aigua de xarxa no necessita envasos, tot i que és cert que si optem per l'aigua d'ampolla també podem ser respectuosos amb el medi ambient reciclant correctament els envasos.

stats