Criatures 28/02/2015

Vols cuinar? Primer vés a comprar

Un taller proposa que la canalla aprengui a cuinar, però seguint tot el procés. I el primer pas és saber triar els productes a la botiga

Trinitat Gilbert
2 min
Vols cuinar?  Primer vés a comprar

El prestatge de les farines es pot convertir en un laberint indesxifrable. I també la resta d’un supermercat. Per això la botiga d’alimentació ecològica Chefs proposa tallers de cuina per a canalla que els facin passar primer pels passadissos del súper perquè sàpiguen triar el que necessiten. L’objectiu final és impulsar l’alimentació saludable.

Cuinar amb tots els ingredients preparats és bufar i fer ampolles. El més difícil és saber-los trobar. El cuiner Gerard Panisello, del supermercat Chefs -nom que porta el subtítol “Cuina saludable per a gent ocupada”- s’encarrega de fer cuinar als joves receptes suculentes ( brownies de xocolata i creps), però primer els acompanya a buscar tot el que necessiten, amb la llista a la mà, perquè sàpiguen destriar el gra de la palla. “La idea és que sàpiguen perquè trien una farina en concret, per exemple, i no una altra”, explica la Montse Subirana, propietària de Chefs. Mentre ho diu, els joves ja s’han aturat als prestatges de les farines. I comença l’odissea. Llegeixen tots els noms de les farines, que a Chefs es venen a granel i per tant poden observar clarament com són.

“Per què necessitem farina d’espelta per fer les creps? Per què és diferent respecte de les altres?” Primera explicació que fa el cuiner: “L’espelta és un blat antic, que no s’ha transformat genèticament, com passa amb les farines blanques, i per tant conserva més nutrients i resulta més digestiva”.

El cuiner els fa comparar les farines d’espelta, kamut i blat sarraí -les tres que fan servir per a les creps- amb la resta. Físicament són diferents, més tard comprovaran que de gust també ho són.

Si amb les farines han quedat meravellats, davant de les oueres tornen a sorprendre’s. No és ou tot el que llueix, torna a la càrrega el cuiner. “Els ous ecològics certifiquen que les gallines han viscut i crescut en llibertat, que hi ha hagut respecte al període de criança natural, i que no han sigut engabiades i, per tant, sobreexplotades”.

Farina, ous. Què més necessiten per a les creps i els brownies? Mantega i llet. I per als farcits de les creps, verdures. El Gerard els explica les diferències entre les llets de vaca i les vegetals. També els subratlla la rellevància d’una certificació ecològica, perquè en el cas de les llets de vaca també assegurarà que s’ha respectat el ritme de creixement dels animals.

Un pas endavant i arriben a les verdures. “¿Hi ha carbassons tot l’any?” És la pregunta clau. D’haver-n’hi, n’hi ha, però el carbassó és un fruit de l’estiu. Aquí les explicacions se centren en els productes de temporada, que són els que apareixen quan el nostre organisme els necessita. Les verdures continuen acaparant el top ten de tots els tòpics. N’hi ha molts que no les poden sofrir. N’hi ha que no n’han tastat gaires. El cuiner ho té clar: “Digueu que no us agraden després de menjar-ne però mai abans”.

La Montse Subirana creu que l’èxit del taller és la combinació de les explicacions teòriques sobre cuina saludable i les pràctiques al supermercat i a la cuina. “Ens adonem que n’hi ha que no tenen hàbit d’anar a comprar aliments, que els venia molt de nou el que feien”, conclou.

stats