Criatures 26/01/2013

Quina roba els comprem?

Algunes pistes per saber com crear un bon fons d'armari per a les criatures

Trinitat Gilbert
3 min
Quina roba  els comprem?

La moda també ha arribat a la roba infantil, que actualment imita l'adulta. A més, "com que la compren els pares, encara hi és més aquesta tendència, perquè les marques volen vendre i per això apel·len a la idea que els pares comprin el que a ells els agrada", explica el psicòleg Xavier Oñate (www.xavieronate.com). Ara bé, l'adultització externa dels infants no va lligada a la maduresa interna, que, en canvi, triga molt més a arribar que abans. "Les criatures estan sobreprotegides, i això fa que siguin més infantils, els dificulta el desenvolupament per molt que portin una peça de roba exacta a la de la mare o el pare".

Tot i això, hi ha peces de vestir que aposten per remarcar l'edat petita de qui les porta. Són les samarretes artesanes com les que Xavier López i Cèlia Mirete elaboren amb la marca Nanoniano (www.nanoniano.com). Els dos dissenyadors gràfics han creat una col·lecció de samarretes basades en contes i cançons catalanes, amb textos escrits en català, esclar. A més, els teixits els adquireixen d'una empresa amb filosofia de comerç just i sostenible. Els preus, competitius, i que equival per a totes les mides, estan entre els 15 euros (màniga curta) i els 20 euros (màniga llarga), i la venda és mitjançant la web i també en fires artesanes.

Marta Sureda, propietària de Batabat Kultur, de Reus, també aposta per les samarretes artesanes i personalitzades per encàrrec. "En preparo moltes amb els noms de les criatures, amb l'edat que fan, amb el seu animal preferit..." Se li poden fer encàrrecs per internet i el preu és de 18 euros, més 4 o 5 euros del cost de l'enviament.

Per acabar, Mariona Casas, directora i fundadora de la pàgina web www.babymims.com , distribueix la col·lecció de samarretes El Bosc encantat , de Baba+Boo, inspirada en els colors de la primavera i la tardor i en els animals màgics. Estan fabricades amb cotó 100% orgànic i, a més, estan pensades perquè no sigui cap tortura a l'hora de passar-les pel coll, sobretot el dels nadons, i es poden portar en conjunt amb el bolquer de tela. El preu és de 20 euros, amb un cost d'enviament de 3 euros.

Intercanvi de roba

Arriba un dia que la roba ja no la fan servir, perquè les criatures creixen de seguida, especialment en les primeres etapes. Actualment han nascut plataformes per potenciar l'intercanvi. És el cas de les webs www.trastus.com i de www.grownies.com , totes dues creades el 2012.

Trastus.com és una comunitat en línia d'intercanvi de roba infantil. Per accedir-hi, cal registrar-se gratuïtament a la web i indicar en la balança d'intercanvi la roba que es vol donar. Si no se'n té, se'n pot agafar de la que ja estigui penjada a la web sense haver-ne de donar a canvi, només s'ha de pagar el cost de l'enviament. Si es vol lliurar roba, els administradors de la web fan arribar a qui fa la donació unes caixes buides per col·locar-hi la roba. També caldrà fer-ne fotografies i descriure què s'hi posa i què no. Tot plegat es publica a la web i ja es pot adquirir una altra caixa. "Els quatre socis fundadors ho hem engegat perquè veiem una necessitat al mercat, perquè hi ha un moment que la roba no circula, i sap greu perquè té un cost", diu Laia Malaret, una de les sòcies. Aquesta iniciativa fa anys que funciona en països com els Estats Units, on els socis de www.trastus.com es van inspirar. Ara preparen un nou projecte, el www.trastusrenueva.com , una botiga de roba de segona mà en consigna, per vendre les peces de vestir infantils i obtenir el 50% de la seva venda.

Per la seva banda, a www.grownies.com , la comunitat ofereix roba agrupada en lots (6-8 peces) per poder-ne sol·licitar un altre a un cost de 15,95 euros. També hi ha la possibilitat d'oferir roba solidària a Càritas i la Creu Roja. "L'objectiu final és guanyar eficiència i estalviar recursos, tant econòmics com mediambientals", afirma Joan Marc Garcia, un dels socis i fundador de la web.

Però aquests intercanvis no són només virtuals. Sara Lladó i Montse Vilà organitzen intercanvis de roba infantil en locals que lloguen a la ciutat de Vic. Difonen la cita per les xarxes socials i la gent s'hi apunta a través d'un correu electrònic (swapinvic@gmail.com). Paguen 10 euros per participar-hi i porten la roba per intercanviar el dia abans de la data fixada.

stats