Criatures 13/07/2013

Què dinem? Aprendre a estar sans

Iniciatives com el projecte Activa't pretenen ensenyar als escolars hàbits alimentaris i estils de vida saludables

Cristina Serret
5 min

El Daniel Moya té quinze anys. Dos cops a la setmana va a nedar a la piscina amb un amic. També vigila una mica la seva alimentació, especialment al vespre, quan mira de "deixar de banda els fregits i menjar més verdures". Està satisfet, perquè fa uns anys el seu estil de vida era molt diferent. Ara, gràcies al programa Activa't, que es va posar en marxa al seu institut, sap què ha de fer per alimentar-se correctament i com ha de practicar esport perquè resulti saludable: "M'hi vaig apuntar perquè llavors estava una mica grassonet i gairebé no feia esport, i la veritat és que m'ha anat molt bé. Els meus pares n'estan encantats", explica.

Activa't és un programa adreçat a nens i nenes de segon i tercer d'ESO creat i desenvolupat al departament d'educació física de l'Institut Collblanc, a la Canonja (Tarragonès). Cada any hi participa un grup de 12 estudiants, i té dos objectius principals: promoure la pràctica de l'activitat física de manera regular i oferir conceptes de nutrició i alimentació per fomentar els bons hàbits nutricionals.

María José Escobar, cap del departament, explica que, quan van plantejar el projecte a l'escola, van arribar a la conclusió que la millor manera de dur-lo a terme seria encabint-lo com a matèria optativa per als cursos de segon i tercer. "Teníem molt clar que l'objectiu era crear un hàbit, per això vam pensar que valia la pena desenvolupar-lo al llarg de dos anys escolars. La nostra intenció és ensenyar-los a practicar esport, però també donar-los eines perquè fora de l'escola també puguin gaudir de l'activitat física, ja sigui jugant a pales amb els amics, ja sigui fent una bona caminada en companyia de la mare".

D'aquesta manera, cada any els mestres d'educació física de l'Institut Collblanc fan una proposta dels nens que poden participar en el programa. El nucli de candidats són nois i noies amb sobrepès o obesitat, sedentaris o amb hàbits alimentaris incorrectes, però "també ens hem trobat amb nois que tenen bons hàbits i els agrada l'esport i que volen apuntar-se al programa: en aquests casos també poden formar part del projecte, perquè fan que el grup funcioni millor", explica la María José.

Agents implicats

Però en aquesta selecció no només s'aplica el criteri dels educadors. Des del departament d'educació física de l'institut es va aconseguir engrescar i implicar altres especialistes i agents que complementen el programa des dels seus respectius àmbits d'actuació. Començant pels metges del CAP de la Canonja i Bonavista, que col·laboren en la selecció de candidats i fan la important funció de receptar l'Activa't als nois i noies que se'n poden beneficiar. O l'equip d'assessorament i orientació psicopedagògica de l'institut, amb un psicòleg a disposició dels alumnes que puguin necessitar assessorament o ajuda.

En l'àmbit nutricional, Activa't també compta amb la col·laboració dels alumnes de cicles formatius de grau superior en dietètica de l'Institut Cal·lípolis de Tarragona. S'encarreguen de promoure les activitats, tallers i xerrades informatives sobre alimentació saludable. A més, fan tasques de tutoria amb els alumnes i s'encarreguen del control de les dades antropomètriques dels nois i noies participants, control de pes i talla.

Tota aquesta feina i l'experiència viscuda l'acabaran reflectint en una memòria, perquè tot això forma part del seu crèdit de síntesi final del grau. Amparo Vergara, professora del cicle formatiu del grau superior de dietètica, ho valora de manera molt positiva: "Treballar amb nens i nenes que tenen problemes reals és molt motivador. També ho és el fet que, en acabar, els nostres estudiants hagin de fer una memòria que es presentarà i valorarà com una part més dels estudis".

Per María José Escobar, poder comptar amb aquests estudiants és un valor afegit perquè "als nois de 19 o 20 anys els veuen de manera diferent que a un mestre de l'institut, els crea una motivació diferent de la que els podem donar nosaltres".

Dades preocupants

El sobrepès i l'obesitat són, a parer de l'Organització Mundial de la Salut, una epidèmia de caràcter mundial, i és especialment preocupant en els infants. A més, l'OMS alerta que la prevalença d'obesitat al món s'ha doblat en els últims 30 anys i la tendència és que aquest problema creixi de manera progressiva.

Segons la Fundació Thao (www.thaoweb.com), una organització no lucrativa que treballa per combatre el sobrepès i l'obesitat en la població infantil, un 28,3% de la població de 3 a 12 anys té sobrepès o obesitat. Per combatre-ho, la fundació treballa en la promoció d'hàbits saludables en el marc de la comunitat. Rafael Casas, director científic de la fundació, explica: "L'impacte del nostre programa no es limita a l'àmbit escolar perquè pensem que cal actuar en tots els àmbits de proximitat dels infants: avui dia els nens fan extraescolars, van al metge, van a comprar el menjar, passen estones de lleure amb la família… Per això nosaltres treballem llançant el missatge a tota la comunitat. I considerem que qui ha de liderar el programa és l'alcalde del municipi, cal un lideratge polític. Després, es busca una persona que es responsabilitzi de la direcció tècnica, que pugui aplicar el nostre programa de manera flexible i creativa segons la comunitat i l'entorn concret on es troba".

El Programa Thao, que promou l'alimentació equilibrada, però també l'activitat física regular, l'estímul d'hàbits adequats de descans i la intervenció en els estímuls psicològics i socials que intervenen en el benestar dels infants i les famílies, pretén posar a disposició d'institucions locals, escoles, comerços, associacions, etc., materials pedagògics i plans d'actuació elaborats i avaluats per equips d'experts. Aquest programa es va posar en marxa el 2007 i avui dia ja aglutina 75 municipis de l'Estat, molts dels quals a Catalunya, i arriba a més de 155.000 escolars.

A la fundació han desenvolupat un programa adreçat especialment a la primera infància (de 0 a 3 anys), ja que, com assegura Rafael Casas, "els hàbits d'alimentació saludables es creen des de molt petits, quan als 4-6 mesos s'introdueix l'alimentació complementària i, poc després, cap a l'any de vida, ja es menja de tot". En aquest sentit Thao ha posat en marxa els tallers Petita infància , adreçats a mares, pares, cuidadors i professionals de les escoles infantils, així com a professionals de pediatria i atenció primària.

Feina de llarg termini

Una altra característica del Programa Thao és que és un projecte a llarg termini, amb una durada de quatre anys que, segons afirma Rafael Casas, molts alcaldes solen renovar. L'objectiu és -de la mateixa manera que passa amb el programa Activa't- crear uns hàbits de vida saludables que es mantinguin en el temps.

De moment, sembla que els estudis realitzats sobre les dades obtingudes amb els infants que han participat en el programa donen xifres esperançadores pel que fa al control de l'obesitat i el sobrepès. El director científic de la fundació es mostra satisfet d'aquest resultat, alhora que apunta que "l'objectiu final de la fundació és convertir el projecte en un programa de país, de manera que involucri tots els agents possibles". La intenció del projecte, i de totes les parts implicades, és mirar de frenar una tendència preocupant i que ja està considerada un greu problema de salut pública al món desenvolupat.

stats