20/10/2012

Plantes medicinals

2 min

He rebut un correu electrònic en cadena en què se m'adverteix sobre "els remeis naturals que Brussel·les i la indústria farmacèutica ens volen prohibir". "Imagini que el seu fill, o la seva parella, estigués greument malalt -diuen-. I que existeix un remei natural, sense perills ni efectes secundaris, que potser el podria curar. Però la Unió Europea li prohibeix utilitzar-lo".

Després d'una sèrie d'acusacions contra l'EFSA (Agència Europea de Seguretat Alimentària) , l'Instituto para la Protección de la Salud Natural (www.ipsn.es) ens demana firmar una petició per, entre altres coses, "reformar el paper de l'EFSA […] incloent sancions si aquesta agència s'extralimita en les seves competències". Obliden, potser, que els "remeis naturals" que poden curar una persona "greument malalta" són medicaments. I l'EFSA no té res a veure amb els medicaments, que estan sota el control de l'EMA (Agència Europea del Medicament).

Per comercialitzar una planta com a medicament només cal demostrar-ne l'"ús tradicional". Al web www.ema.europa.eu es pot trobar àmplia informació sobre plantes medicinals, distingint-ne l'"ús ben establert" (el que està científicament provat) i l'"ús tradicional" (el que no ho està). Els que volen vendre productes "naturals" gens naturals (pastilletes) i no tenen cap prova de la seva eficàcia, en lloc de registrar-los com a medicaments ho fan com a "suplements nutricionals". Són aquests els que depenen de l'EFSA. Són aquests els que l'IPSN (un portaveu de la indústria farmacèutica alternativa ) defensa: al mateix document ens parlen de l'àcid alfalipoic, el coenzim Q10, la glucosamina, la condroïtina... Són aquests els seus "remeis naturals"?

A la publicitat i a l'etiquetatge dels aliments no es pot afirmar que curen una malaltia concreta (aleshores serien medicaments i haurien de complir les estrictes regulacions de l'EMA). Sí que poden fer al·legacions de salut ( health claims ) genèriques, del tipus "ajuda a fer baixar el colesterol" o "afavoreix el trànsit intestinal". L'EFSA (www.efsa.europa.eu) exigeix proves científiques d'aquestes al·legacions, i fins ara ha rebutjat la majoria de les sol·licituds, per a desesperació i escarni de la indústria alimentària (ni els L-casei de Danone ajuden les defenses, ni la xocolata Kinder ajuda a créixer...). Però ni es prohibeix la xocolata ni els suplements nutricionals; només es prohibirà dir mentides a la publicitat o a l'etiqueta. I ja era hora. I la indústria farmacèutica encara té la barra de demanar la nostra firma per "sancionar" a qui els ha posat en evidència.

stats