26/03/2012

NutrApp: menjar bé via WhatsApp

2 min

"Avui he dinat pasta amb botifarra. Què hauria de sopar?", pregunta el Marc, un noi de dinou anys que ja cuina a casa seva. Des de l'1 de març, preguntes com les del Marc obtenen resposta immediata. Una vintena de nutricionistes, liderats per la doctora Marga Serra i Elena Carrillo, han engegat una eina educativa, anomenada NutrApp, que tutela nutricionalment un centenar de joves voluntaris a través de WhatsApp. La prova pilot durarà fins a l'1 d'abril, si les promotores no troben una empresa interessada en l'aplicació.

Es tracta d'una prova pilot en el camp de l'educació alimentària però que ja ha estat experimentada amb èxit contrastat en l'educació sexual i la modificació de la conducta. Cal incidir en la importància d'educar en l'alimentació els joves, perquè precisament es tracta d'un dels col·lectius més febles. L'adolescència i la joventut és l'època de la iniciació en l'autonomia en tots els aspectes i l'alimentació està molt descuidada. La veritat és que, a la majoria de joves, no els interessa aprendre a alimentar-se saludablement, més enllà de saber què engreixa. En conseqüència viuen en un desconcert alimentat per un embull de falsos mites extrets de publicacions de dubtosa credibilitat.

Malgrat tot, nosaltres, els adults i els professionals, estem encaparrats a transmetre'ls coneixements alimentaris, i ben fet que fem, perquè l'experiència ens diu que els joves no ho seran eternament i que la consolidació d'uns bons hàbits alimentaris és garantia d'un futur saludable. Si ens hi volem acostar, la doctora Serra sap que s'ha d'utilitzar el seu llenguatge: proper, ràpid, immediat i gratuït. WhatsApp. Gràcies a aquesta eina, cada voluntari té un nutricionista a la seva disposició responent als seus dubtes alimentaris. Abans d'iniciar l'experiència els joves han estat sotmesos a un estudi, perquè els consells que rebin diàriament via missatge o imatge s'adaptin realment a les seves necessitats nutricionals. És temps de canvis i aquest canal de comunicació que l'equip de nutricionstes de la Universitat Ramon Llull ha posat a l'abast dels joves mostra que són capaços d'adaptar-se a l'entorn amb celeritat.

"Marc, podries sopar una amanida de tomàquet, llegums i bacallà" -contesta la seva tutora alimentària.

stats