Criatures 01/03/2014

Música perquè se’ls despertin tots els sentits

Concerts en què la música s’escolta, pren forma i es toca

Laura Pinyol
2 min
Música perquè se’ls despertin tots els sentits

El servei educatiu de L’Auditori programa, des de l’any 2000, produccions pensades per a famílies i criatures que busquen desbordar l’experiència d’assistir a un concert. Les posades en escena, els moviments dels músics, la il·luminació i els diferents elements escènics que hi prenen part persegueixen captar l’atenció de manera continuada, i no només l’auditiva.

Tifònics ha estat l’últim espectacle que s’hi ha pogut veure, a càrrec de la Banda Municipal de Barcelona. Més de cinquanta músics vestits com si fossin científics -en bata blanca, simulant un laboratori, cadascun amb el seu instrument- movent-se per l’escenari i la platea, escapant-se de totes les lleis ortodoxes de l’ordre orquestral i interactuant amb el públic, han ofert l’obra Bestiarium -ja estrenada l’any passat-, escrita per nou compositors diferents i que inclou fragments de L’arca de Noè de Xavier Montsalvatge. Cadascuna de les peces respon a noms d’animals: la puça, el simi, el tiranosaure, l’elefant, el camaleó o el gat. A la música dels instruments propis de la banda cal afegir-hi les pilotes de ping-pong, els taps de suro o els globus, en un espectacle innovador dissenyat per Álvaro de la Peña, premi Ciutat de Barcelona del 2012 de Dansa.

Assumpció Malagarriga, la responsable del servei educatiu, explica que els espectacles estan pensats “per comunicar-se amb el públic: tocar, mirar i interactuar amb tot l’auditori en un esforç important dels músics, que fan molt més del que solen fer quan interpreten, i que té un gran reconeixement del sector”. El mateix objectiu persegueix la pròxima proposta, Bran-re-vent-tant, que es podrà veure del 10 al 15 de març, amb coreografia de Sol Picó, interpretada també per la Banda de Barcelona i que posarà més de 60 músics a l’escenari amb la idea que “ballin el repertori divers de músiques catalanes”, des de la música antiga, la tradicional, la de cambra o la pròpia de banda, i que l’any passat ja va tenir un gran èxit de públic.

El 6 d’abril arribarà l’ Orquestra’t, en què la posada en escena canvia perquè els intèrprets són el conjunt de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya. En aquest cas, “hi ha menys implicació dels músics en l’escenografia”, però dues ballarines a l’escenari projectaran els seus moviments en pantalla d’acord amb la música seleccionada.

Les propostes de L’Auditori Educa tenen el denominador comú de coordinar i dinamitzar l’educació musical al conjunt de Catalunya. Promouen la renovació, la reflexió i el canvi per acostar la música al públic. Per això, els concerts i les activitats busquen fer gaudir de les audicions en directe tant si els destinataris són infants com adults, i tant si tenen coneixements musicals com si no. Al final, la música és un llenguatge que connecta amb tothom.

stats