29/08/2015

Llet materna i càncer

2 min

De vegades, els grups de suport a l’alletament reben sol·licituds de llet materna per tractar malalts de càncer. El primer cop, la petició pot produir una onada de solidaritat i orgull. Fa goig pensar que la teva llet pot salvar vides. Però, esclar, treure’s llet no és tan senzill, i el tractament requereix quasi mig litre al dia.

Què cal fer amb la segona petició? I amb la tercera? I amb la setena? A qui pots dir que no? Al familiar? Al pare de l’amiga? Al desconegut que t’envia un correu angoixant? Al nen amb leucèmia? Dir que no, quan podries “salvar una vida” fàcilment, fet i fet, dedicant tres hores diàries a treure’t llet? El mite que la llet materna cura el càncer pot semblar molt bonic a primer cop d’ull, però acaba sent aclaparador i molt culpabilitzant. ¿Hi ha alguna veritat al darrere?

Donar el pit disminueix el risc de tenir càncer de pit o d’ovari més endavant. Alguns estudis troben també una disminució del càncer en nens alletats. Però una cosa és prevenir el càncer i un altra de molt diferent curar-lo quan ja ha aparegut. Deixar de fumar no cura el càncer de pulmó. Una proteïna de la llet materna es pot modificar per convertir-la en HAMLET (acrònim de l’anglès human alpha-lactalbumin made lethal to tumor cells ), una substància que pot matar cèl·lules canceroses al tub d’assaig. Moltes coses, però, poden matar cèl·lules canceroses al tub d’assaig: lleixiu, àcid nítric, sal comuna… El que cal és que funcioni en un cos humà. Només s’han fet un parell de petits estudis en humans, aplicant directament HAMLET (no llet materna) sobre el tumor (sobre un càncer de pell o injectat dins la bufeta urinària, per al càncer de bufeta). Els resultats no són espectaculars. Es continua investigant.

Si un hospital està fent un estudi experimental seriós amb el HAMLET, serà el mateix hospital el que buscarà donants de llet materna, prepararà el producte i el subministrarà als pacients. En cap cas el pacient haurà de buscar personalment la llet. També hi ha qui, sense haver fet cap estudi científic, assegura que s’ha curat bevent llet materna. Fas la quimioteràpia i al mateix temps prens llet materna. Si et cures, evidentment és gràcies a la llet; si no et cures, és per culpa de la químio... També s’està investigant amb un producte similar al HAMLET però elaborat a partir de la llet de vaca, el BAMLET (la B és de bovine ). Si la llet materna guarís el càncer, la llet de vaca probablement també, amb l’avantatge que és molt més fàcil d’obtenir. Però a vegades els mateixos que recomanen amb entusiasme la llet materna diuen (també sense fonament) que la llet de vaca produeix càncer. És una altra llei no escrita de la medicina alternativa: com més exòtic, millor.

stats