26/09/2015

Icterícia en nadons

2 min

Els nounats sovint es posen una mica groguets. Alguns, bastant groguets. Això causa un cert neguit als pares, sobretot quan reben consells obsolets, inútils o perillosos com els de donar-li aigua o sèrum glucosat, interrompre l’alletament o posar el nadó al sol

Aquest color groc (icterícia) es deu a la bilirubina, formada a partir de l’hemoglobina de la sang quan es destrueixen els glòbuls vermells, que només viuen tres mesos: milions d’aquests ja han mort abans de néixer. La bilirubina és tòxica i s’ha d’expulsar. Lamentablement, només és soluble en greixos, i no tenim cap mecanisme per expulsar substàncies liposolubles. Tant l’orina com la bilis són aigua amb coses dissoltes. El fetge s’encarrega de modificar (conjugar) la bilirubina, que es torna hidrosoluble i es pot excretar amb la bilis.

Però el fetus no pot excretar res amb la bilis perquè no pot fer caca, i la bilis se li acumularia a dins. Ho ha d’excretar tot a través de la placenta i la mare s’encarrega de la resta. Però només la bilirubina no conjugada pot travessar la placenta. Si el fetge del fetus conjugués la bilirubina, se li acumularia durant nou mesos, i moriria intoxicat. Per tant, el nadó comença a conjugar la bilirubina en el moment de néixer, però aquest canvi radical en el seu metabolisme no és instantani. Triga uns dies a arribar al 100% d’eficàcia, i durant aquests dies la bilirubina s’acumula i produeix icterícia. Es creu que aquest retard no és un defecte sinó que està fet a propòsit: la bilirubina, a nivells moderats, és un antioxidant, beneficiós per al nadó. Però a nivells molt alts és perillosa, i per això els pediatres sempre la vigilem. Si puja molt, es fa fototeràpia (la llum transforma la bilirubina i permet eliminar-la). Si puja moltíssim, cal canviar la sang del nadó per una de neta (exsanguinotransfusió).

Com que la bilirubina no s’excreta per l’orina, beure aigua o sèrum glucosat no ajuda a eliminar-la, però pot interferir en la lactància. El més important per evitar que la bilirubina pugi és que el nen mami bé i sovint, almenys 10 o 12 cops al dia. Perquè solen fer caca quan prenen el pit. La bilirubina excretada per la bilis encara és dins dels budells, i es pot reabsorbir i tornar a la sang; l’excreció només és definitiva quan el nen fa caca. Posar el nen al sol baixaria la bilirubina... però en pocs minuts el nadó sense protecció es cremaria. La fototeràpia es fa amb una llum especial, que no inclou els rajos ultraviolats del sol, i calen hores i hores perquè tingui un efecte. Si necessita fototeràpia, s’ha de fer correctament; si no la necessita, és perillós recomanar el sol.

stats