Criatures 12/07/2014

Combatre els mals d’estiu

Picades, diarrees, polls, conjuntivitis, deshidratació, cops de calor i cremades solars afecten la salut

Paloma Arenós
4 min
Combatre els mals d’estiu

Són diversos els mals d’estiu que més afecten la salut. Durant aquesta època cal extremar les precaucions i no abaixar la guàrdia en la vigilància dels més petits, ja que a causa de la calor i com que estan més a l’aire lliure i en contacte amb la natura i l’aigua que la resta de l’any poden patir picades d’insectes i meduses, diarrees, polls, conjuntivitis i otitis, deshidratació, cops de calor i cremades solars, i fins i tot tenen més perill d’ofegament o ennuegament.

L’Associació Espanyola de Pediatria d’Atenció Primària (AEPap) -que inclou 3.500 pediatres- alerta que “un de cada tres accidents infantils es produeix durant els mesos d’estiu”. Un portaveu de l’entitat matisa que “els nens petits d’entre dos i quatre anys són els que més risc presenten d’ofegament, ennuegaments o cremades”.

Per l’AEPap és important inculcar hàbits saludables de fotoprotecció i prevenció del càncer de pell, cremades solars i altres lesions, tant durant l’etapa infantil com adolescent. “Està demostrat que l’efecte cancerigen de les radiacions solars és acumulatiu. De manera que les cremades solars repetides es relacionen amb el desenvolupament posterior de tumors cutanis, especialment si les cremades es pateixen a la infància. Dels 0 als 7 anys és una edat clau per protegir-se encara més, ja que la pell té memòria i si et cremes a aquesta edat el risc de càncer es dispara de gran”, detalla la doctora en dermatologia Montserrat Pérez.

Tot seguit us oferim una guia pràctica per solucionar o tractar aquests mals d’estiu més habituals, i només cal seguir unes pautes d’higiene i salut per minimitzar-los i fer-hi front.

La deshidratació

La deshidratació, les enrampades, l’esgotament o els cops de calor afecten, sobretot, la població infantil, la gent gran i les persones que treballen a l’aire lliure quan hi ha altes temperatures. Per evitar els cops de calor, l’ideal és beure aigua amb freqüència abans de tenir set i oferir sovint aigua als nens petits. “En cas de lactància materna exclusiva, als nadons no se’ls ha d’oferir aigua, ja que amb la llet tenen els nutrients suficients”, detalla l’assessora en lactància materna Alba Padró. Els pediatres de l’AEPap també aconsellen vestir les criatures amb roba de colors clars, de cotó i lleugera i no deixar-los mai sols i tancats al cotxe al sol o amb les finestres tancades, ja que són situacions que afavoreixen el cop de calor.

Infeccions intestinals

Si volem evitar intoxicacions o infeccions intestinals és preferible menjar plats acabats de cuinar. També cal mantenir refrigerat el menjar si s’ha de transportar a la platja i beure aigua embotellada quan viatgem i no es coneix la qualitat de l’aigua. I evitar menjars preparats amb ous que es deteriorin amb facilitat. I, com sempre, rentar bé les fruites i les verdures i extremar la higiene personal quan es cuina.

Polls

Els polls del cap són uns diminuts paràsits que poden afectar persones de totes les edats, i que afecten especialment nens d’entre 3 i 12 anys i que amb l’arribada de la calor i el contacte dels caps en casals d’estiu, càmpings o piscines proliferen. Produeixen una picor molesta, i a vegades de tant rascar-se poden arribar a provocar ferides. Des del laboratori farmacèutic Interpharma recomanen evitar el contacte directe amb el cap infectat, no compartir objectes personals -com pintes, gorres, coixins, tovalloles...- i revisar el cap diàriament, especialment la zona de darrere el clatell i les orelles. La firma recomana aplicar el seu tractament amb Kife, a més del xampú o loció si es veuen els polls i passar tots els dies la llemenera. “No s’ha d’utilitzar l’assecador, ja que redueix l’efecte del tractament”, adverteixen fonts de la farmacèutica. Tota la roba que hagi estat en contacte amb els polls s’ha de rentar amb aigua calenta a més de 60ºC i les pintes i els raspalls, amb sabó.

Picades d’insectes

Les picades, principalment a l’estiu, solen ser benignes i rarament provoquen reaccions al·lèrgiques greus, si no és que la criatura ja té aquest diagnòstic. Es poden prevenir aplicant un repel·lent a la pell o a la roba. Les picades poden ser de mosques, mosquits, tàvecs, puces, xinxes, vespes i abelles, a més d’aranyes i escorpins. Els pediatres de l’AEPap aconsellen que els nens sensibles a les picades de vespes i abelles no s’acostin a ruscos, no caminin descalços, evitin la roba de colors, brillants o cridaneres i no utilitzin olors intenses (colònies, sabons o cosmètics). En cas de tenir una al·lèrgia diagnosticada, s’ha de tenir a mà adrenalina autoinjectable i cal que els pares i les persones més pròximes estiguin instruïdes per fer-la servir.

Des de Canal Salut de la Generalitat, aconsellen extreure el fibló de la zona que ha patit la picada. Però adverteixen: “Si feu servir les pinces, procureu no enfonsar-lo encara més ni escampar el verí de l’insecte”. Cal rentar bé la zona afectada amb aigua i un sabó neutre, aplicar-hi una gasa o roba neta amarada amb aigua freda. S’hi pot aplicar un preparat farmacèutic a base d’amoníac, o bé fred (gel). En cas de picada a l’interior de la boca s’ha de donar a la víctima gel per llepar o petits glops d’aigua freda. Mai s’ha de rascar ni fregar la zona afectada. En casos greus, s’ha de traslladar la víctima a un centre sanitari, vigilant-li les constants vitals.

Picades de medusa

En el cas de picades de medusa, des del mateix Canal Salut aconsellen sortir de l’aigua, no gratar-se ni fregar-se la zona afectada amb tovalloles o altres peces de roba. Cal retirar de la pell, amb pinces o guants, les restes de tentacles si són visibles i rentar la ferida amb aigua salada. “Mai s’ha d’utilitzar aigua dolça, ja que activa les cèl·lules i augmenta la quantitat de toxina injectada”, alerten els experts. Per reduir la inflor, s’ha d’omplir una bossa de plàstic amb gel i aplicar-la com més aviat millor sobre la picada, durant uns cinc minuts, i anar-ho repetint, si cal. Però mai s’ha de posar el gel sobre la pell directament, adverteixen. Per evitar la infecció de la ferida, s’aconsella aplicar sobre la pell un antisèptic (alcohol iodat) tres o quatre vegades al dia, durant 48-76 hores. Si les molèsties continuen o generen tremolors, nàusees, marejos o un dolor intens, cal anar al metge.

stats