Criatures 28/04/2012

Colònies més segures

Xavier Tedó
4 min
Colònies 
 Més segures

"La seguretat no és negociable". Així de taxatiu es mostra Joan Antoni Rovira, responsable de seguretat de l'Associació Catalana d'Empreses del Lleure, l'Educació i la Cultura (Acellec), que engloba una quarantena d'empreses i organitza un centenar d'activitats a l'estiu. Rovira deixa clar que en qüestió de seguretat "no es pot retallar gens". A parer seu, hi ha una màxima que no es pot defugir: "Cal analitzar els riscos i adoptar mesures preventives tenint present que qualsevol cosa que pugui passar als infants surt ràpidament als diaris". En aquest sentit, el màxim responsable de seguretat de l'Acellec remarca la importància de l'autoprotecció: "L'activitat s'ha de planificar anticipant-se als riscos per evitar perills". Els avenços en aquest àmbit han estat notoris en els últims anys: "Tenim una seguretat que fa vint anys no teníem i que d'aquí vint anys encara serà millor". La regulació de les activitats n'és el millor exemple. També, com remarca Rovira, perquè "hi ha més sensibilitat i els monitors estan molt més preparats que abans perquè se'ls obliga a formar-se". L'experiència li ha ensenyat quins són els principals riscos: "La major part dels accidents es produeixen a les estones d'esbarjo -quan l'activitat no està dirigida- i els més comuns són caigudes en bicicleta o relliscades fent senderisme". Amb l'objectiu de vetllar per la seguretat a les colònies d'estiu, l'Acellec ha organitzat una jornada tècnica sobre legislació i seguretat adreçada als gestors d'activitats durant les vacances, que se celebrarà els pròxims 5 i 19 de maig. Conxi Sola, directora de l'entitat, assegura que l'objectiu d'aquestes jornades és "donar a conèixer la normativa de les activitats i també aspectes relacionats amb la seguretat en el dia a dia per minimitzar les situacions de risc establint mecanismes d'intervenció".

La formació, cabdal

A finals d'abril i durant tot el mes de maig, la majoria d'entitats del lleure organitzen jornades en què s'aborda la seguretat a les activitats d'estiu. No és una excepció la Fundació Catalana de l'Esplai, que, a banda dels cursos de monitors i directors, realitza un curs específic online per als monitors de la fundació. Núria Valls, cap de l'àrea social i educativa, subratlla que l'objectiu és "refrescar tots els conceptes de seguretat perquè els tinguin clars". El curs es basa en casos pràctics i reals per reflexionar sobre l'actuació de l'equip de monitors davant d'un accident o situació de risc. El marc legal, la seguretat, la prevenció i les emergències en les activitats de vacances i la higiene alimentària són les tres potes d'aquesta formació. Un dels aspectes que més es tenen en compte ara és que les cases de colònies compleixin la normativa en qüestions de seguretat: "La qualitat dels equipaments és essencial i, per tant, sempre es busquen espais que siguin accessibles per a tots els infants". Més enllà de la formació teòrica que reben els monitors, Valls atorga al seu sentit comú la base perquè les coses funcionin bé: "Tenir present que no es pot sortir a les dotze del migdia perquè fa molta calor o controlar que tots els nens portin la cantimplora plena d'aigua és bàsic". La notificació de totes les activitats que es fan a la Direcció General de Joventut també en garanteix el control.

Vigilar amb el sol

La responsable d'educació ambiental de la Fundació, Júlia Garcia, ha participat en centenars de colònies i campaments d'estiu. Aquest bagatge fa que conegui de primera mà les vicissituds que existeixen i què cal fer per evitar-les. Garcia dóna alguns consells bàsics per fer activitats a l'estiu sense córrer cap risc. Un dels més primordials és l'horari de les activitats: "Els infants les han de fer a primera hora del matí i per als més grans es poden programar al vespre o fins i tot a la matinada. Cal evitar de totes totes sortir a caminar al migdia perquè podrien tenir una insolació". La calor representa un handicap per a les colònies d'estiu i els monitors han de fer mans i mànigues per evitar les conseqüències que pot comportar l'exposició al sol: "Portar aigua, no treure's la samarreta ni posar-se tirants per evitar cremades o dur sempre un mocador o una gorra al cap és imprescindible". També s'obliga els joves a posar-se protecció solar i en el cas dels més menuts són els mateixos monitors els que els hi posen. Pel que fa a les excursions, Garcia apunta que "cal haver-les fet prèviament" i que "hi hagi monitors al davant, al mig i al final del grup". Que els monitors del final siguin els més experimentats és condició sine quan non per "motivar els que es queden enrere", com també "parar en totes les cruïlles perquè ningú no es perdi". Quan el grup ha de caminar per una carretera, la norma és fer-ho en fila índia i per l'esquerra per veure els cotxes que s'acosten. Portar mitjons i calçat adequat, com ara botes de muntanya o vambes dures, també resulta fonamental per evitar possibles revinclades. A banda dels mals que es puguin fer en aquell moment, els monitors han de dur sempre a sobre l'historial mèdic de cada nen. Garcia sentencia que "els riscos són mínims si no fas coses arriscades i ho planifiques bé complint les normes bàsiques". La responsable de la Fundació alerta d'un dels perills latents: "Hi ha molts ciclistes i motoristes que circulen per les pistes forestals a gran velocitat perquè es pensen que la pista és seva i que, de vegades, es mostren poc comprensius amb nosaltres".

stats